STIP vreest tekort studentenwoningen: ‘Tot na 2026 schuiven vinden we problematisch’

“STIP vindt het goed om te zien dat het college ten minste de zorgen deelt, maar het tempo om tot oplossingen te komen, is naar onze inziens te traag.” Dat vertelt Lisanne Fung Fen Chung van studentenpartij STIP. Via schriftelijke vragen wees zij het college van B&W er recent op dat het bouwtempo te laag ligt, waardoor grote tekorten aan studentenwoningen dreigen. In reactie op deze vragen schrijft het college: “Het college beziet de ontwikkeling van de aantallen, zeker op de korte termijn, met zorg.”
Steeg in Delft, ter illustratie | Foto: Unsplash

Op de korte termijn zal het voor studenten inderdaad goed zoeken zijn naar een kamer. De voorraad studentenwoningen staat om verschillende redenen onder druk. Zo vroeg Fung Fen Chung in haar schriftelijke vragen al of de gemeente ervan op de hoogte is dat recent ingevoerde wetten, die bedoeld waren om de positie van huurders te verbeteren, er in de praktijk voor zorgen dat verhuurders besluiten hun huizen te verkopen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat huurders, zoals in veel gevallen studenten, niet meer in die huizen kunnen. B&W schrijft: “De Wet Goed Verhuurderschap en de Wet Betaalbare Huur waarnaar u verwijst, beogen een eerlijke huurprijs en onder meer een eerlijk huurcontract te bevorderen. Lokaal huisvestingsbeleid zal daar niet van afwijken.”

Woning delen
Verder is het college van mening dat de wetten op de langere termijn wel degelijk het beoogde effect kunnen behalen: “Pandeigenaren schrikken soms ook terug van de kosten voor renovatie/verduurzaming die veel van deze panden nodig hebben. Het kan ook dat uiteindelijk vooral de meer professionele partijen in deze markt actief blijven.” In antwoord op vragen van Omroep Delft geeft Fung Fen Chung aan dat zij vindt dat de gemeente hierin meer zou moeten doen: “Door landelijke wetgeving is het erg moeilijk om nog gedeelde studentenwoningen bij te bouwen. Daarom is het verlies van bestaande studentenhuizen op dit moment onmogelijk om te compenseren.” 

Gedeelde woningen zijn volgens Fung Fen Chung de meest geschikte oplossing voor een woningtekort voor studenten: “De afgelopen jaren zijn er alleen maar zelfstandige wooneenheden (studio’s) gebouwd en het aandeel gedeelde woningen dreigt nu sterk af te nemen. Dit terwijl gedeeld wonen efficiënt ruimtegebruik is en goed voor het mentaal welzijn van studenten.” Fung Fen Chung zegt dan ook dat STIP op zoek gaat naar ‘manieren om met lokaal beleid het wel mogelijk te maken voor studenten om samen te kunnen blijven wonen’. Ze vervolgt: “Woning delen is dé oplossing voor de woningtekorten, niet alleen voor studenten, maar bijvoorbeeld ook voor ouderen en starters. Denk hierbij ook aan de hospita-constructie, waarbij andere maatschappelijke opgaven zoals eenzaamheid onder ouderen tegengegaan kan worden.”

Slinkende voorraad
Ondertussen zijn er dus al wel verhuurders die hun huizen verkopen. In antwoord op de vragen van STIP geeft de gemeente aan dat nu al bekend is dat dit in Delft gebeurt: “Deze signalen zijn ons bekend. Er is contact geweest met de betrokken partijen. Vooralsnog lijken deze panden na verkoop voor een deel ook door de nieuwe eigenaar als studentenhuizen geëxploiteerd te gaan worden. Er zijn geen instrumenten om de verkoop van deze panden tegen te houden.”

Dit terwijl ook studenten-woningcorporatie DUWO de komende jaren een kleiner woningaanbod heeft in Delft: “Voor wat betreft de corporatievoorraad: studentenhuisvester DUWO zal de komende jaren gaan verduurzamen en renoveren (zowel in bewoonde als in onbewoonde staat) en sloop-nieuwbouw realiseren. Hierdoor zullen jarenlang tot enkele honderden studentenwoningen niet beschikbaar zijn,” aldus B&W.

Tijdelijke huisvesting
Het college geeft in de antwoorden aan wel degelijk te werken aan nieuwe studentenwoningen. Het gros van de 3500 kamers die erbij moeten in de jaren tot 2030, komt echter pas na 2026. Dit baart STIP’er Fung Fen Chung zorgen: “De krapte neemt nu meer en meer toe.” Als oplossing draagt zij de mogelijkheid van tijdelijke woningen aan: “Ruimte in Delft is schaars en STIP ziet natuurlijk liever permanente uitbreiding van de voorraad. Maar die uitbreiding gaat veel te traag.” 

B&W noemen tijdelijke huisvesting ‘een mooie tussenoplossing’, maar hun verdere antwoord geeft geen hoop dat tijdelijke woningen voor studenten binnenkort beschikbaar worden: “We zien momenteel geen locaties of panden die hier op korte termijn voor in aanmerking komen. Naast tijdelijke studentenhuisvesting vragen ook andere doelgroepen om tijdelijke huisvestingslocaties.” Dit tot onvrede van Fung Fen Chung: “Wat STIP betreft moeten tijdelijke woningen als oplossing wel op de gesprekstafel blijven, zelfs als daartoe planologische of ruimtelijke bezwaren zijn. Tijdelijke oplossingen kunnen namelijk wel meer flexibiliteit en ruimte geven.”

Druk zetten
B&W wil echter verder met de plannen die men heeft voor de lange termijn. Zo schrijft het college dat DUWO bezig is met projecten om meer woningen voor studenten te realiseren bij bestaande complexen. “Dat wordt per project opgepakt,” schrijven burgemeester en wethouders, “als eerste het wooncomplex Van Hasseltlaan.” Over dit project zal het laatste woord voorlopig echter niet gezegd zijn. Omwonenden kwamen eerder dit jaar namelijk in verzet tegen de plannen voor de aanpassingen aan het complex. DUWO en de gemeente zagen zich uiteindelijk gedwongen met deze omwonenden in gesprek te gaan. Of en hoe snel er extra woningen bij kunnen aan de Van Hasseltlaan moet dus nog blijken.

Voor 2026 ziet Fung Fen Chung ondertussen relatief weinig nieuwe studentenwoningen op de planning van de gemeente. Tekorten dreigen en zij zou meer actie willen zien van het college om hier iets aan te doen: “STIP zal de komende tijd op zoek gaan naar hoe we meer druk kunnen zetten op het bouwtempo en de uitbreiding van studentenhuisvesting. Het grootste deel van de uitbreiding tot na 2026 schuiven, vinden we problematisch. De woningtekorten moeten op korte termijn opgelost worden.”