Stroomnet zit vol, burgemeester en wethouders hebben spoedoverleg

Netbeheerder TenneT maakte donderdag 5 december bekend geen plek meer te hebben om nieuwe aansluitingen te bieden voor grote bedrijven op het net. Dit betekent dat grote bedrijven op een wachtlijst komen als ze een elektriciteitsaansluiting willen. Dit bericht leidt tot grote zorgen. Politiek Den Haag schrikt. Ook de Delftse burgemeester en wethouders kwamen gisteren bijeen voor overleg. De gemeente laat weten dat de gevolgen voor Delft voor nu nog onduidelijk zijn.
Elektriciteitsmasten, ter illustratie | Bron: Pixabay

Dat het stroomnet in Zuid Holland vol raakt was bekend. Nu blijkt echter dat de grens al bijna bereikt is. TenneT, de stroomleverancier, laat weten dat grote bedrijven niet direct een aansluiting kunnen krijgen. Deze komen op een wachtlijst. Vooralsnog kunnen particulieren en kleine bedrijven nog wel een aansluiting krijgen. 

Gevolgen onduidelijk
Wat de betekenis van dit besluit voor Delft is, moet nog blijken. Omroep Delft ontving vanochtend berichten dat er overleg plaats heeft gevonden tussen burgemeester en wethouders. De gemeente laat echter weten dat nog niet duidelijk is wat de gevolgen voor Delft zijn.

VNO-NCW West, de grootste belangenbehartiger van ondernemers in Zuid-Holland, is bezorgd. “Kleinverbruikers en woningbouw worden naar huidige inzichten niet geraakt door het verwachte tekort aan beschikbare transportcapaciteit. Maar bedrijven dus wel en dat baart ons grote zorgen over de impact op de bedrijfsvoering van ondernemers en het effect op de verduurzamingsdoelen.” Aldus laat de belangenbehartiger weten.

Verduurzaming
Zorgen over het vol raken van het net raken verduurzamingsmiddelen inderdaad. Veel verduurzamingsmaatregelen bestaan immers uit overgaan van fossiele brandstoffen naar (groene) stroom. De gemeente laat via de eigen website weten: “De druk op het elektriciteitsnet is ontstaan door de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, de komst van nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven van de industrie.”

Dat er een oplossing moet komen voor het vol raken van het stroomnet is duidelijk. Hoe dit te doen is ingewikkelder. De gemeente schrijft op de eigen website dat TenneT op de korte termijn oplossingen gaat zoeken, in samenwerking met andere netbeheerders als Stedin en Liander. Men waarschuwt echter: “De netbeheerders kunnen het elektriciteitsnet echter niet zo snel uitbreiden.”

‘Energie hub’
VNO-NCW West wil graag oplossingen zien en doet ook al voorstellen. Zo stelt de ondernemersclub voor: “Bedrijven kunnen bijvoorbeeld groepscontracten afsluiten met netbeheerders en een zogenaamd ‘energy hub’ opzetten waarbij in kaart wordt gebracht wat de totale behoefte aan energie is en wie op welk moment van de dag elektriciteit nodig heeft.” Op de website van de gemeente is te lezen dat de gemeente Delft al samenwerkt met de bedrijvenkring Schoeoevers om zo'n energiehub te realiseren.

Netcongestie uitgelegd | Video: Willem de Bie