Student TU Delft nieuwe voorzitter Studentenvakbond: ‘Grote eer’

“Ik was afgelopen jaar al voorzitter van de studentenraad van de TU Delft en dat beviel.” Zo verklaart Abdelkader Karbache zijn interesse in de positie in het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Hij komt op deze positie in een tijd waarin studenten het moeilijk hebben. In het hoofdlijnenakkoord voor een nieuwe regering is er sprake van een ‘langstudeerboete’, studentenprotesten worden fel bekritiseerd en vele (ex)studenten kijken aan tegen 10 duizenden euro’s aan studieschuld.

Foto: Abdelkader Karbache
‘Noem me maar Ab’, zegt de drieëntwintig jaar oude Abdelkader Karbache. Hij doet een studie met de complexe naam ‘Mechanical Engineering en Sustainable Energy Technology’ aan de TU Delft. Op 29 juni begint hij daarnaast als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Een grote eer’, zo noemt de masterstudent deze mogelijkheid. Ook benoemt hij bij Omroep Delft wat hem drijft om dit te doen: “Iedereen moet gelijke kansen krijgen. Onderwijs is daarin een goed middel, maar dan moet het wel voor iedereen toegankelijk zijn.”

 

Studieschuld
Karbache ziet dat de toegankelijkheid van onderwijs onder druk staat. Hij benoemt hierbij de veelbesproken ‘pechgeneratie’, die geld moesten lenen om te studeren en over de opgebouwde schuld nu rente moeten betalen. “Dit is anders dan hoe het in het begin werd voorgespiegeld”, meldt Karbache. Niet alleen de pechgeneratie heeft het echter moeilijk: “Er is nu een beurs, maar deze is niet groot genoeg om de studie te betalen.”

 

In het licht hiervan maakt Karbache zich extra zorgen over de plannen voor een langstudeerboete. “Studenten moeten nu werken en dingen naast hun studie doen om de studie te kunnen betalen. Dat maakt het alleen maar moeilijker en stressvoller.” Daarnaast gaat dit de ‘eeuwige student’ niet dwingen te stoppen, volgens Karbache. Wel wordt het naar zijn mening een probleem voor het type student dat vertraging oploopt doordat deze veel tijd stopt in bestuursfuncties en andere belangrijke activiteiten die bij een studie komen. Hij ziet: “Deze maatregel is vooral bedoeld om gaten in de begroting te vullen over de rug van studenten.”

 

Protesten
In gesprek met Omroep Delft reflecteert de nieuwe voorzitter van de LVSb ook op de vele studentenprotesten van de voorbije periode. Hierbij verdedigt hij uiteraard de rechten van studenten om te protesteren. Ophef is er veel geweest, zeker in het licht van de vernielingen die bij de Universiteit van Amsterdam plaatsvonden. Karbache reageert hierop: “De meeste studenten protesteren vreedzaam en zien zelf liever ook geen vernietiging op hun universiteit.”