Studenten storten zichzelf in het water tijdens lustrumfeestje
Na het opdoen van helmen, het aantrekken van zwemvesten en het omdoen van kniebeschermers staan de deelnemers van 45 teams met knikkende knieën bovenop een metershoge schans met een zelfgemaakte creatie. Het doel: op tijd remmen zodat de zeepkist niet te water komt, waardoor één deelnemer door de lucht kan vliegen om de finishklok te luiden. Het lijkt wel 'Te land, ter zee en in de lucht', maar dit keer werd het georganiseerd door studenten. Honderden mensen stonden zich te vergapen aan de zeepkisten.
Maar dat doen ze niet voordat ze een formulier ondertekenen, waarmee ze aangeven dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor potentieel letsel dat ze oplopen tijdens het evenement. De meeste studenten zijn te zenuwachting om nog maar een paar woorden te lezen en zetten bijna bibberend een krabbeltje op het A4'tje, schrijft Omroep West. 'Indien het document niet getekend of gelezen is, heeft de deelnemer geen toestemming om de activiteit uit te voeren', staat in de eerste alinea.
Ondertussen storten de eerste zeepkisten de Zuidkolk in. Alexander gaat op de fiets van de schans af met zijn maat Jip op het rekje voorop. 'Het is de fiets van zijn zusje', vertelt Alexander terwijl hij gebroederlijk zijn arm om Jip heeft geslagen. 'Ze weet niet dat we haar fiets gebruiken,' vervolgt de Delftse student. 'Het wordt fantastisch', zeg Jip. 'En levensgevaarlijk', mompelt hij erachteraan.
Vroeger op televisie
Het lijkt een beetje op wat ze vroeger op de televisie lieten zien bij 'Te land, ter zee en in de lucht'. Dat was een bekend programma van de TROS. In dit programma stonden mensen centraal die met zelfgemaakte auto's, boten, vliegtuigen en andere vervoermiddelen een poging deden om een parcours af te leggen.
Eén van de organisatoren van het Delftse waterspektakel is Naut Linssen van het Delftsch Studenten Corps (DSC). Volgens hem begon het een paar maanden geleden als wild idee in de 'gekke-ideeënchat', als onderdeel van het vieren van het 35ste lustrum van DSC. De vergunning werd aangevraagd bij de gemeente en vervolgens goedgekeurd.
'Toen heeft de steigerbouwer de hele schans in elkaar gezet en zo hebben we dit kunnen produceren.' In totaal duren de festiviteiten rond het lustrum twee weken, met het schansspringen als hoogtepunt. 'Het is een uitgelezen kans om heel Delft te betrekken', aldus Linssen. En dat lijkt gelukt met honderden mensen die op de kade en in boten het spektakel aanschouwen.