Studententeam TU Delft ontwerpt zelfvoorzienend maandorp

Het nieuwe studententeam 'Space Oasis Delft' van de TU Delft heeft een innovatief en zelfvoorzienend maandorp ontworpen dat plaats biedt aan meer dan 150 inwoners. Dit ambitieuze project is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een voorbeeld van hoe biomimicry en slim ontwerpen kunnen bijdragen aan duurzame ruimtekolonisatie.

Biomimicry en duurzaamheid

Het dorp bestaat uit verschillende 'habitats', elk geschikt voor acht personen en uitgerust met een eigen stralingsschild. Bij het ontwerpen van deze habitats heeft het team inspiratie gehaald uit de natuur. Zo is de vorm van het stralingsschild gebaseerd op het nest van de rosse ovenvogel, die bekendstaat om zijn uitstekende bescherming tegen omgevingsfactoren. De interne bouwwerken zijn vormgegeven als een wenteltrap, geïnspireerd door de spiraalvormige structuur van zeeschelpen. Deze vorm zorgt niet alleen voor een zelfdragende constructie, maar biedt ook extra stabiliteit in de vijandige omgeving van de maan.

Gebruik van lokale materialen

Een van de grootste uitdagingen bij het bouwen op de maan is het transporteren van bouwmaterialen vanaf de aarde. Dit is complex en duur. Daarom heeft het team gekozen om gebruik te maken van materialen die op de maan zelf te vinden zijn. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het gebruik van maanregoliet, het losse materiaal dat de oppervlakte van de maan bedekt, in de stralingsschilden van de habitats. Dit vermindert niet alleen de noodzaak van dure bevoorradingsmissies vanaf de aarde, maar maakt het dorp ook duurzamer en efficiënter.

Een zelfvoorzienende biosfeer

Elk habitat functioneert als een volledig zelfvoorzienend ecosysteem. Binnen deze biosferen worden planten gekweekt die niet alleen zuurstof produceren en CO2 omzetten, maar ook bijdragen aan het mentale welzijn van de bewoners. Om de overgang van het leven op aarde naar het leven op de maan te vergemakkelijken, is er een projectiescherm dat de aardse dag-en-nachtcyclus en seizoenen simuleert. Hierdoor wordt de natuurlijke omgeving van de bewoners zo goed mogelijk nagebootst.

Innovatieve ontwerpkeuzes

Het ontwerp van het maandorp bevat ook speelse elementen die tegelijkertijd functioneel zijn. Een opvallend voorbeeld hiervan is een waterval binnen de habitats, waarvan de druppels zes keer zo langzaam vallen als op aarde, dankzij de lagere zwaartekracht op de maan. Deze waterval dient niet alleen als visueel spektakel, maar helpt ook bij de bevochtiging van de planten en draagt zo bij aan een groene, levendige omgeving voor de bewoners.

Deelname aan internationale competitie

Met hun innovatieve ontwerp neemt het team deel aan de International Architecture and Innovation Competition, georganiseerd door de Jacques Rougerie Foundation. Deze wedstrijd, waarin zowel studenten als professionals meedingen, biedt het team de kans om hun sterke technische en wetenschappelijke basis te tonen en de hoofdprijs van €10.000 te winnen.

Een multidisciplinair Dream Team

Het TU Delft Dream Team ‘Space Oasis Delft’ is een initiatief waarbij studenten van verschillende disciplines samenwerken aan innovatieve projecten. Het team bestaat uit studenten van onder andere Bouwkunde, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Civiele Techniek en Geowetenschappen, en Mechanical Engineering. Ook studenten van andere instellingen, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum en de Haagse Hogeschool, dragen bij aan dit unieke project.
Met dit maandorp hoopt Space Oasis Delft niet alleen een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van ruimtekolonisatie, maar ook het belang van samenwerking tussen verschillende vakgebieden te benadrukken.

Logo TU Delft - Foto: Fred ten Hove
TU Delft Dream Team ‘Space Oasis Delft’ - Foto: TU Delft