Tarieven voor dumpen afval en lozen vuil water in 2024 omhoog
De tarieven voor het dumpen van afval en voor het lozen van wc- en keukenwater op het riool gaan komend jaar weer omhoog in Delft. Een gezin gaat voor afvalverwerking 4,14 procent meer betalen (van 400 naar 417 euro) en een gezin met een gemiddeld geprijsd koophuis zal voor rioolwaterlozing 1,6 procent meer kwijt zijn (van 248 naar 252 euro).
Het OZB-tarief verandert niet, ten opzichte van dit jaar. Toch verwacht wethouder Martina Huijsmans (D66, financiën) daaraan meer te incasseren. Dat komt door de groei van het aantal woningen in de stad, zei ze in een radio-interview met Omroep Delft over haar begroting voor 2024.
Huishoudboekje
Het huishoudboekje van de gemeente vermeldt 478 miljoen euro aan inkomsten, en net zoveel aan uitgaven. De grootste geldstroom in de stadskas komt van het rijk (319 miljoen euro). De rest (159 miljoen) moet onder meer worden opgehoest met lokale belastingen als OZB en afval- en rioolheffingen (samen 66 miljoen). Voor dik 17 miljoen wordt gerekend op andere belastinginkomsten, waarvan bijna 9 miljoen aan parkeergelden.
Van de in totaal beschikbare 480 miljoen wordt ongeveer 200 miljoen uitgegeven aan wat wordt genoemd ‘sociale tegemoetkomingen’. Volgens de wethouder moet dan onder meer worden gedacht aan sociale uitkeringen. Die zorg moet uit de gemeentekas komen.
Lokale belastingen
Nog niet duidelijk is hoeveel een Delftenaar in 2024 in totaal kwijt zal zijn aan lokale belastingen. De nieuwe tarieven van het Hoogheemraadschap van Delfland, die er nog bij komen, worden namelijk pas in november bekend. Dat betreft belastingen voor het droog houden van de stad, en voor het reinigen van het rioolwater van alle huishoudens en bedrijven in de grote regionale waterzuiveringsinstallatie van Delfland in Den Hoorn. De kostenverhogingen bij elkaar, die van de gemeente Delft en het waterschap, zullen in 2024 voor een gezin neerkomen op vermoedelijk een paar tientjes. Voor een alleenwonende ligt dat lager.
Contrast
Vraag aan de wethouder: Is dat niet een contrast – een stadsbestuur zonder grote financiële zorgen en dat zich komend jaar dus nogal wat kan permitteren, terwijl de inwoners met een kleine beurs worden geconfronteerd met belastingverhogingen van dat stadsbestuur en het daar gevestigde waterschap? En daarbovenop dan nog duurdere boodschappen. Dat lijkt het armoedeprobleem alleen maar te vergroten.
Reactie van wethouder Huijsmans bij Omroep Delft: “We moeten nu eenmaal de kosten doorberekenen die we maken. We moeten bij voorbeeld veel doen aan de rioleringen, om te voorkomen dat bij een stortbui de straat onder water staat. En armoedebestrijding is vooral een zaak van het rijk. We kijken natuurlijk of dat voldoende is voor Delftenaren, en we hebben met eerdere energieprijzen gezien dat dat toen best wat vroeg. In de plannen die we nu hebben voor Voorhof en Buitenhof zitten ook acties waarbij we kijken hoe we mensen die
echt door het ijs zakken tegemoet kunnen komen. En dan niet door handje contantje geld te geven, maar door te zorgen dat ze beter perspectief hebben. Want uiteindelijk willen we dat iedereen bestaanszekerheid heeft.”