Tien jaar cel voor man die oom dood stak
De 34-jarige Anselmo R. is ook in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel voor het doden van zijn oom Franklin in Delft, in 2021. Het gerechtshof vindt eigenlijk dat elf jaar cel een passende straf is, maar omdat het hoger beroep ruim een jaar langer heeft geduurd dan redelijk wordt geacht, krijgt R. een jaar minder.
R. was in Delft in huis genomen door de 58-jarige Franklin Windster, die hem onderdak bood. Maar omdat hij zich misdroeg, wilde het slachtoffer zijn neef in oktober 2021 weer uit huis hebben. Franklin had daarom de plastic tassen met de bezittingen van R. op de galerij van de flat gezet.
R. beweerde dat zijn geld er niet bij zat, waarop er een vechtpartij ontstond. Franklin zou één keer hebben geslagen en daarom beriep R. zich op noodweer. Maar het gerechtshof gelooft daar niets van, net als de rechtbank eerder. De man kreeg in 2022 van de rechtbank ook al tien jaar opgelegd.
Tien keer steken
Volgens het hof heeft R. na de klap van Franklin een mes gepakt en is hij het slachtoffer te lijf gegaan. Hij heeft hem tien keer gestoken. Eén messteek in het hart werd de Delftenaar fataal.
Dat het slachtoffer zelf een mes heeft gepakt, wat R. daarna heeft afgepakt, is volgens het hof niet geloofwaardig. Franklin had weliswaar een tasje met een mesje bij zich, maar dat tasje was dicht en het mesje zat er nog in.
Geen zelfverdediging
Ook het verhaal van R. dat hij zich moest verdedigen omdat zijn oom probeerde hem over de reling van de galerij te gooien verwijst het hof naar het rijk der fabelen.
'Het is niet denkbaar dat het slachtoffer, veel ouder, langdurig cocaïne verslaafd, van ongeveer gelijke lengte als de verdachte maar twintig kilogram lichter in lichaamsgewicht, de kracht zou hebben gehad om de verdachte op de door hem geschetste wijze over het muurtje te duwen', zo stelt het hof.
Strafblad
R. was pas drie jaar in Nederland toen hij Franklin neerstak. Eerder is hij op Curaçao drie keer veroordeeld voor geweldsmisdrijven.
Hij heeft altijd geweigerd om mee te werken aan psychologische onderzoeken, maar in de gevangenis is er toch een beperkt onderzoek naar hem uitgevoerd. Daaruit blijkt dat hij waarschijnlijk zwakbegaafd is en een traumatische jeugd heeft gehad. Ook is hij op Curaçao zelf neergestoken in de gevangenis.
Schadevergoeding
Dat alles brengt het hof tot dezelfde straf die R. ook al kreeg van de rechtbank. Ook de schadevergoeding van 42.000 euro voor de dochter van het slachtoffer blijft in stand.
Bron:Omroep West