Tips van Delftse fotograaf Willem de Bie over smartphonefotografie

Elke week deelt Willem de Bie, de gerenommeerde (pers)fotograaf die bekend is van reportages voor Omroep Delft en van rubriek ’Dubbel Delft’ in de Delft op Zondag, zijn expertise over smartphonefotografie in radioprogramma Delft Centraal van Omroep Delft. Afgelopen week richtte hij zich op de apparatuur en het gebruik van licht en kleur, met een focus op de verschillen tussen een losse camera en een smartphone.

Foto: Willem de Bie
Volgens De Bie begint goede fotografie met de juiste apparatuur. "Het is cruciaal om te weten waar je mee gaat fotograferen," zegt hij. Terwijl traditionele camera’s nog steeds hun plaats hebben, benadrukt hij het gemak en de functionaliteit van moderne smartphones. De Bie raadt aan om bij de aanschaf van een nieuwe telefoon speciaal op de kwaliteit van de camera te letten. "Iedere telefoon kan bellen, maar zorg ervoor dat je een telefoon hebt waarmee je goed kunt fotograferen," adviseert hij. Hij wijst op het belang van een goede zoomfunctie en hoge resolutie om het plezier in fotografie te vergroten. 

 

De Bie benadrukt ook het belang van oefenen met je smartphonecamera. "Je moet thuis eerst gewoon oefenen. Oefen op je omgeving en ontdek wat je telefoon kan op het gebied van inzoomen en belichting," zegt hij. Door te oefenen leer je hoe je de beste resultaten kunt behalen en kun je beter inspelen op onverwachte fotografiemomenten. Hij geeft een voorbeeld. Ik zag zojuist bij de omroep voor de deur een reiger in de sloot staan met daarachter een winkelwagentje van een supermarkt. Als je dat ziet, moet je weten wat je gaat doen om dat vast te leggen. Dan is het belangrijk dat je hebt geoefend, dat je weet wat je gaat doen. Die reiger wacht niet op je.  

 

Het gebruik van filters 
Op de vraag of je moet oefenen met de vele filters die smartphones bieden, antwoordt De Bie dat filters het beste achteraf kunnen worden toegepast. "Vooraf moet je je concentreren op wat je gaat fotograferen, hoe je het in beeld brengt en wat het licht doet," legt hij uit. Filters kunnen nuttig zijn om achteraf de kleuren en het licht in je foto’s aan te passen, maar tijdens het fotograferen moet de focus liggen op compositie en belichting. 

 

De kostprijs van kwaliteit 
Hoewel smartphones met geavanceerde camera's vaak duurder zijn, benadrukt De Bie dat ze een waardevolle investering kunnen zijn voor enthousiaste fotografen. "Je kunt het net zo gek maken als je wilt, maar bedenk dat mensen vroeger ook veel geld uitgaven aan losse camera’s die niet eens konden bellen," merkt hij op. Bovendien heb je je smartphone altijd bij de hand, wat een enorm voordeel is voor spontane fotomomenten. 

 

Het spelen met licht 
Licht is een cruciale factor in fotografie, en De Bie moedigt aan om hiermee te experimenteren. "Het is niet altijd zo dat het licht van achteren moet komen. Probeer eens iets anders, zoals licht van de zijkant," adviseert hij. Hij benadrukt het belang van het gebruik van de flitser op je smartphone, vooral bij tegenlichtsituaties. "Hoewel de flitslichten van de gemiddelde telefoon niet geweldig zijn, helpen ze wel om de foto wat op te halen," merkt hij op. 

 

De Bie geeft het voorbeeld van een foto die hij maakte van stadgids Dick Stammes in het stadhuis. "Ik heb toen recht in zijn gezicht geflitst om een dramatisch effect te creëren," vertelt hij. Dit toont aan hoe belangrijk het is om na te denken over de sfeer die je wilt vastleggen met je verlichting. 

 

Meerdere opnamen maken 
Een andere belangrijke tip van De Bie is om altijd meerdere foto's te maken. "Maak niet één foto, maar maak er een stuk of vijf. Eén foto is geen foto," zegt hij. Dit verhoogt de kans op een goede opname en voorkomt teleurstelling achteraf. 

 

Nachtfotografie met de smartphone 
De Bie deelt ook zijn ervaringen met nachtfotografie. "Als je een foto maakt in het donker, zoek dan iets om je smartphone op te steunen, zoals je fietsstuur," raadt hij aan. Hij moedigt fotografen aan om te experimenteren met avondfotografie, bijvoorbeeld tijdens een raadsvergadering als de ramen van het stadhuis verlicht zijn. "Probeer het gewoon eens. Je zult blij zijn met het resultaat," zegt hij.
 
Neem de tijd voor fotografie 
Tot slot benadrukt De Bie het belang van geduld en zorgvuldigheid in fotografie. "Mobiel pakken en klik, het is klaar, dat is meer een soort archiveren," zegt hij. Echte fotografie vraagt om tijd en aandacht om een foto te maken die meer uitstraalt dan alleen het moment vastleggen. 
 
Foto: Willem de Bie
 
Foto: Willem de Bie