Toch iets te doen voor jongeren aan de Burgwal?

Er komt misschien toch iets te doen voor jongeren aan de Burgwal. Een poppodium, of een andere gelegenheid voor jongerencultuur, in het pand waar voorheen Speakers en de Eland gevestigd waren, daarvoor pleitten PvdA, STIP en Volt eerder. Daarop gaf B&W aan dat een poppodium op deze locatie niet mogelijk is. In reactie op vervolgvragen van STIP en PvdA schrijft het stadsbestuur nu ‘in overleg’ te zijn met de nieuwe uitbater van het pand.
Pand aan de Burgwal waar de Bierfabriek tot voor kort zat | FOTO: Google Maps

De gebruiker van het pand, waar tot voor kort de Bierfabriek in zat, heeft te maken met erfpachtvoorwaarden. In de voorwaarden voor de Burgwal 45-49 staat dat er in dit gebouw activiteiten moeten zijn voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar. In hoeverre dit mogelijk zou zijn was echter onduidelijk. Zo berichtte Omroep Delft eerder dat er een restaurant zou komen. In antwoorden op eerdere vragen van gemeenteraadsleden schreef B&W namelijk: “Het restaurant dat zich wil vestigen in het pand aan de Burgwal is al een tijd op zoek naar een geschikte locatie in de binnenstad van Delft. Dat bleek erg lastig, maar is door het vrij komen van het pand aan de Burgwal gelukt.”

‘Race nog niet gelopen’
De gemeente lijkt nu te hopen dat de functie van restaurant andere functies niet uitsluit. Opnieuw gevraagd naar mogelijkheden om een plek te creëren waar iets te doen is voor jongeren, melden de stadsbestuurders: “Uiteraard is de gemeente in gesprek met de erfpachter en zij heeft de erfpachter gewezen op de erfpachtvoorwaarden.” Hierbij waarschuwen burgemeester en wethouders: “Het is aan de erfpachter en niet aan de gemeente om het pand te exploiteren. Eventuele vervolgacties liggen dan ook in de eerste plaats bij de erfpachter en niet bij de gemeente.”

In de brief waarin deze antwoorden gegeven worden, staat ook dat de gemeenteraad op de hoogte gehouden gaat worden van afspraken met de erfpachter ‘zodra hier meer duidelijkheid is’. PvdA-raadslid Leon Hombergen reageert enthousiast: “De race is nog niet gelopen voor de jongerenbestemming op deze locatie van het vroegere Speakers!”