Top waterschap Delfland geeft zichzelf 33% meer salaris

Met instemming van de dijkgraaf heeft de top van waterschap Delfland zichzelf een salarisverhoging van 33 procent toegekend. Alle vier hoogheemraden (vergelijkbaar met wethouders bij een gemeente) gaan vanaf oktober van bruto gemiddeld 6690 naar 8890 bruto per maand. Het besluit, op 28 september in Delft genomen tijdens een voltallige vergadering van het hoogheemraadschap, leidde tot grote verontwaardiging bij drie fracties. Hun protestmotie werd echter verworpen.

Het voorstel van de sterke salarisverhoging werd mogelijk door de recent afgekondigde wettelijke ruimte om waterschapsbestuurders hoger te kunnen belonen. De leiding van Delfland heeft daarvan maximaal gebruik gemaakt.

Dijkgraaf Daverveldt, wiens functie vergelijkbaar is met dat van een burgemeester bij een gemeente, verdedigde de drastische salarisverhoging door te zeggen dat het huidige inkomen is gebaseerd op een werkweek van 27 uur. “En iedere hoogheemraad werkt ruimschoots langer”.
De wet staat inmiddels een salaris toe dat uitgaat van een 36-urige werkweek. “Dossiers als klimaatverandering en stikstof zijn almaar groter en ingewikkelder geworden. De opgave waarvoor het hoogheemraadschap staat is enorm. Het is dus alleszins redelijk om te zeggen: Betaal waarvoor wordt gewerkt”, aldus de dijkgraaf.

Protestmotie
De fracties van AWP, Water Natuurlijk en de PvdA waren mordicus tegen. In hun protestmotie stelden ze, als reactie op het argument van ‘verhoogde werkdruk’, dat VVD en BBB na de verkiezingen van maart vorig jaar zelfs hadden voorgesteld om met drie, in plaats van vier hoogheemraden te werken.

Heemraad (algemeen bestuurslid) Wijbenga van Water Natuurlijk: “Ik zie hetzelfde werkpakket als vorig jaar, en toch een salarisverhoging van liefst 2.200 euro per maand? Komen daar nu bijzondere prestaties tegenover te staan? En hoe is het mogelijk dat betrokkenen meestemmen over hun eigen salarisverhoging?”

Woordvoerder Heijboer van AWP: “In een tijd van toenemende armoede is dit een verkeerd signaal. Bestuurders van Delfland moeten het goede voorbeeld geven om zo zuinig mogelijk met belastinggeld om te gaan.”

Maximaal gebruik
In de motie werd ook gesteld ‘dat een wettelijke ruimte niet betekent dat daar ook maximaal gebruik van moet worden gemaakt'. Het protest werd verworpen met 20 stemmen (van de vier heemraden zelf, BBB, VVD, CDA, Partij voor de Dieren, Christen-Unie/SGP, JA21, Belang van Nederland, vertegenwoordigers ‘ongebouwd’ en ‘natuurterreinen’) tegen 9 stemmen van de drie protesterende partijen AWP, Water Natuurlijk en PvdA.