Tot 5 jaar cel voor verdachten plofkraak Delft

De daders van de plofkraak op een grenswisselkantoor in Delft vorig jaar, gingen zeer professioneel te werk. Volgens het OM gebruikten ze een drone om te checken of er geen politie in de buurt was. Bij de plofkraak werd niets buitgemaakt, wel was er voor zeker 150.000 euro schade. Tegen drie verdachten zijn celstraffen tot vijf jaar geëist.

Station Delft | Foto: archief
 
Veel mensen belden de politie op 17 april 2024, nadat rond half vijf in de ochtend twee harde knallen te horen waren geweest bij het treinstation. Twee criminelen hadden geprobeerd de geldautomaat in het kantoor van GWK Travelex in de stationshal op te blazen.

 

Forse schade door explosies
Eerst hadden ze al de toegangsdeur van de stationshal met een explosief opgeblazen. Het kantoor en de hal raakten flink beschadigd.

 

De daders slaagden er echter niet in geld buit te maken. Na de tweede explosie vluchtten ze weg op de motorscooter waarmee ze ook waren gekomen.

 

Coördinator schept op over kraak
Het Openbaar Ministerie denkt, naast de twee uitvoerders van de plofkraak, ook de coördinator van de explosie opgespoord te hebben. Deze verdachte, de 27-jarige Johan G. uit Almere, zat enkele weken na de gebeurtenis in zijn auto op te scheppen over zijn rol.

 

Hij zou voor de explosieven gezorgd hebben ‘Ik leverde de pakketten. Boem! Dat is mijn werk’, zei hij door de telefoon.

 

Tapgesprekken
Hij gaf een vriend commentaar op de beelden die bij Omroep West te zien waren over de plofkraak. De Almeerder wist niet dat de politie in zijn auto afluisterapparatuur had geplaatst en vrolijk meeluisterde.

 

‘Een cadeautje’, zegt de officier van justitie vrijdag bij de rechtbank over de opnames. ‘De verdachte gaf een complete nabeschouwing van de plofkraak met details.’

 

'Harde werker in de zorg, geen plofkraker'
G. reageert in de rechtszaal dat hij in de auto alleen maar stoer zat te doen. Hij gaf wel toe dat hij een van de uitvoerders van de plofkraak naar Delft had gereden, maar verder ging zijn betrokkenheid niet. ‘Ik ben een harde werker in de zorg, iemand die mensen graag helpt.’

 

De plofkraker die hij had vervoerd naar Delft was de 21-jarige Mourad H., ook uit Almere. ‘Ik kon een klus doen, voor 1500 euro’, vertelt die bij de rechter over zijn betrokkenheid bij de dubbele explosie.

 

Onderbroek als vermomming
Het geld kon hij goed gebruiken, want hij had veel schulden. ‘Pas op locatie in Delft kreeg ik te horen dat het om een plofkraak ging. Toen kon ik niet meer terug.’

 

Op camerabeelden is te zien dat hij zijn gezicht op CS Delft afschermt met een onderbroek. Die moest hij over zijn hoofd trekken omdat hij zijn bivakmuts was vergeten mee te nemen.

 

Verdenking meer plofkraken
Volgens het OM was de tweede uitvoerder van de plofkraak de 27-jarige Ray R. uit Amsterdam. Hij zou de scooter in Delft bestuurd hebben.

 

R. moet vrijdag ook voor de rechter verschijnen vanwege een plofkraak in Amsterdam, waar zijn dna op een draad werd aangetroffen. Daar werd wel geld buitgemaakt, zo’n tienduizend euro.

 

Verder was Ray volgens het OM betrokken bij een halfslachtige poging tot een plofkraak in Assen, samen met Johan G..

 

'Lieve jongen'
R. ontkent alles. ‘Ik ben een lieve jongen, met ondeugende trekjes’, zegt hij op de zitting. Hij is al veroordeeld tot veertig maanden cel vanwege een plofkraak in Tiel.

 

Als het aan het OM ligt, krijgt hij er nog eens vijf jaar cel bij voor de plofkraken in Delft en Amsterdam en de mislukte poging in Assen. Tegen Johan G. eist het OM 48 maanden cel en tegen Mourad H. 42 maanden cel.

 

Drone ingezet
De professionele aanpak van de verdachten blijkt volgens de officier van justitie uit de inzet van een drone bij de plofkraak in Delft. Die zouden ze ergens bij het Kruithuispad hebben laten opstijgen, om te kunnen kijken of er nergens politie in de stad was.

 

Op de telefoon van verdachten vond de politie naderhand beelden gemaakt met de drone. Ook zou R. een applicatie voor de bediening van een drone gedownload hebben. Het ding vloog in Delft uiteindelijk tegen een boom.
De rechter doet over twee weken uitspraak.