Tour de France Femmes rijdt door regio, maar waarom niet door Delft?

Vanuit Rotterdam rijdt het peloton vandaag door steden als Schiedam, Vlaardingen en Maassluis— maar niet door Delft. Dit terwijl er wel contact was tussen de organisatie achter de route en de gemeente Delft. “Het initiële plan was om de route door meerdere gemeentes uit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) te laten verlopen. Delft zou hier mogelijk ook een onderdeel van zijn”, legt de gemeente uit in antwoord op vragen van Omroep Delft.
Bord met aankondiging dat weg wordt afgesloten voor tour-etappe in Maassluis, waar wel doorheen wordt gereden

Dat kwam er uiteindelijk niet van. Topsport Rotterdam is de organisator van de route in Nederland. De woordvoering van de gemeente laat weten dat deze organisator, samen met de Franse organisator A.S.O. bij een verkenning zagen dat ‘het niet mogelijk is om een route vast te stellen die voldoet aan de wensen van alle partijen op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid’. Dit heeft volgens de gemeente onder meer te maken met een ‘no-fly zone’ boven Den Haag.De gemeentewoordvoering schrijft: “Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dan de A.S.O. aan Topsport Rotterdam heeft gevraagd de route anders aan te leggen.”


Doordat de route niet door Delft loopt, hoeft de gemeente er ook geen geld aan uit te geven. Over de kosten zegt de gemeente: “Naast een fee voor de organisatie staat een gemeente ook aan de lat voor bijkomende kosten, zoals voor wegafzettingen.”