TOV Delft bestaat 5 jaar: 'Vrienden voor het leven!'

TOV (Thuis Onder Vrienden) Delft bestaat 5 jaar en een van de langste zittende bewoners is Tobias, 37 jaar. Tobias woont samen met 9 andere jongeren in de leeftijd van 26 tot 36 in deze woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking, aan de Filips van Bourgondiëstraat in Delft. Iedere bewoner heeft een eigen woon- en slaapkamer met kookgelegenheid, douche en toilet. Deze woonvorm bestaat deze maand 5 jaar.

TOV Woning | Foto: Antoinet Bouman
De moeder van Tobias, mevrouw Kromhout, heeft samen met andere ouders deze woonvorm opgericht. "Het was een lang en moeizaam proces om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen," vertelt ze. Het heeft 10 jaar geduurd voordat alle instanties het eens met elkaar waren, om van drie geplande eengezinswoningen 10 aparte appartementen te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. 

 

Lang gekoesterde wens  
Een van deze ouders die hun kind in deze woonvorm wilde laten wonen is architect. Hij heeft deze appartementen ontworpen, en Woonbron Delft heeft het gefinancierd. Ook de Gemeente Delft, met name Burgemeester Marja van Bijsterveldt, heeft zich ingespannen om dit project van de grond te krijgen. Na 10 jaar praten en overleggen ging de 'lang gekoesterde wens' van ouders eindelijk in vervulling en werd de woonvorm gerealiseerd. De bewoners betalen huur vanuit hun Wajong uitkering en de begeleiders voor de jongeren worden vanuit het PGB budget betaald. 

 

"In heel Nederland," verteld mevrouw Kromhout, "zijn ongeveer 300 van dit soort woonvormen. Eigenlijk zouden er meer moeten komen om jongeren en ouderen met een verstandelijke beperking een eigen plek te geven. Zo kunnen ze gewoon ondergebracht worden in een normale woonwijk met gezinnen en kinderen."  

 

Grote glimlach 
Tobias zelf werkt bij horecabedrijf Firma Van Buiten in Delft. Daar doet hij de administratie, werkt hij in de keuken en maakt hij ook lunch voor de gasten. Zowel daar als in zijn woning bij TOV heeft hij het goed naar zijn zin. "Want," zegt hij met een grote glimlach, "Ik heb hier vrienden voor het leven!"