TU Delft krijgt vergunning voor opslaan van heet water in aardlaag

Warmpjes er bijzitten in de winter wordt wellicht makkelijker in de toekomst. De TU Delft heeft namelijk een nieuwe techniek bedacht om heet water uit een geothermiebron op te slaan in een aardlaag.
Boorplaats TU Delft | Foto: TU Delft

De Technische Universiteit (TU) Delft heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om heet water op grote schaal in de bodem op te slaan. Hiermee kan mogelijk flexibeler worden omgegaan met aardwarmte. Op dit moment kan een overschot aan aardwarmte (geothermie) van de zomer niet worden ingezet in de winter, wanneer er juist een tekort is. Het idee van de universiteit is om heet water uit een geothermiebron op te slaan in een geschikte aardlaag op 200 meter diepte om dit op verzoek op te kunnen pompen. Het gaat hierbij om een opslag van een half miljoen kuub heet water, wat overeenkomt met duizend wedstrijdzwembaden. 

Hoge verwachtingen 
De provincie heeft voor het project een vergunning voor een periode van twintig jaar verleend. Gedeputeerde Berend Potjer heeft hoge verwachtingen van de opslag van heet water. "Zuid-Holland is een dichtbevolkte en -bebouwde provincie. Dat betekent dat het heel lastig is om bovengronds ruimte te vinden. Met deze hoge-temperatuuropslag kunnen we het heet water uit diepe aardlagen veel flexibeler inzetten. Daarmee hoeven we straks veel minder gas te gebruiken en wordt het verwarmen van gebouwen schoner en goedkoper."   

Start na de zomer 
Naar verwachting wordt na de zomer gestart met de boring. De effecten van de boring op het bodemleven en het water worden hierbij in de gaten gehouden.