TU Delft onderzoekers zoeken bodem af op Joodse begraafplaats opzoek naar eeuwenoude grafstenen
TU Delft onderzoekers Devan Draganov en Dominique Ngan-Tillard zoeken samen de gewijde grond van de Joodse begraafplaats in Den Haag af, op zoek naar eeuwenoude grafstenen.
Draganov en Ngan-Tillard, beide geofysici aan de TU Delft gingen op uitnodiging van de Stichting tot instandhouding van de Joodse Begraafplaats te ’s-Gravenhage opzoek naar eeuwenoude grafstenen. Met een grondpenetratieradar, een apparaat dat visueel iets weg lijkt te hebben van een grasmaaier, speurden zij de Joodse begraafplaats af.
Eeuwig
De voorzitter van de stichting van de Joodse begraafplaats, Michiel van Haersma Buma, laat aan Den Haag Centraal weten dat het voor de stichting belangrijk is om te weten waar de graven hebben gelegen.
In het Joodse geloof geldt namelijk dat een graf voor eeuwig is.
Daarom wil Van Haersma Buma weten waar de graven zijn, zodat ze wandelpanden aan kunnen leggen en mogelijk nieuwe graven in kunnen richten.
Nederlanders schatten aandeel zonne-energie veel te hoog in blijkt uit onderzoek >
Tot het onderzoek van de TU Delft onderzoekers het tegendeel bewijst ligt de Joodse begraafplaats al honderd jaar officieel vol. Maar voor families met grafrechten is er nog wel plek, zo komt er gemiddelde genomen één graf per jaar bij. Andere Joodse families moet hun dierbaren begraven op de begraafplaats in Wassenaar, maar ook die begraafplaats is eindig.
Fijnbesnaard
Daarom is het onderzoek van Draganov en Ngan-Tillard zo belangrijk, om te kijken of er niet nog meer overledenen op de Haagse Joodse begraafplaats hun rustplaats kunnen vinden. “Wat wij doen, is eigenlijk archeologie,” zegt Draganov tegen Den Haag Centraal. “Maar dan zonder te graven.”
De radar die de onderzoekers gebruiken stuurt elektromagnetische golven de bodem in, tot een paar meter diep. Elke grondlaag heeft zijn eigen elektromagnetische parameters, vertelt hij aan Den Haag Centraal. Wanneer de golven weerkaatsen op een object dan zien de onderzoekers dat.
“Dat kunnen steentjes zijn, maar ook boomwortels,” legt Ngan-Tillard uit aan Den Haag Centraal. “We maken een compleet plaatje van dit stuk grond om een inschatting te maken.” Later zullen ze met een fijnbesnaarde radar de objecten preciezer in beeld brengen. “We kunnen de vorm min of meer zien,” aldus Draganov.
Gebarsten
De begraafplaats, die in 1694 geopend werd, heeft inmiddels wel te lijden onder de tijd. Volgens de voorzitter werd de begraafplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om luchtafweergeschut te plaatsen, waarbij de grafstenen dienden als ondergrond. Hierdoor zijn sommige grafzerken gebarsten en ook de natuur heeft haar greep genomen op de begraapplaats, want plantjes overwoekeren de graven.
Maar dat sommige graven niet zichtbaar zijn kan ook komen doordat mensen simpelweg geen geld hadden voor een steen: “Dan lag er een houten plank op het graf. Die gaat natuurlijk niet lang mee,” aldus Buma tegen Den Haag Centraal.
Interessant
Met het onderzoek willen Draganov en Ngan-Tillard laten zien aan de maatschappij wat ze als universiteit kunnen. Vorig jaar ontdekten de TU-onderzoekers al tien vermoedelijke grafstenen bij de Joodse Begraafplaats in Naaldwijk.
Gemeente Delft gaat bezuinigen om tekort van 7,7 miljoen euro sluitend te maken >
Of ze bij de Haagse begraafplaats ook een zelfde resultaat zullen behalen is nog de vraag, maar de data leek volgens de onderzoekers veel belovend.