TU Delft ontwikkelt alcoholvrijbier dat écht naar bier smaakt

Met een speciale zeefmethode van Deborah Gernat, studente aan de TU Delft, is de smaak van alcoholvrijbier straks dichterbij de smaak van bier met alcohol dan ooit te voren. En nu 'dry january' voorbij is maar je misschien je goede voornemens liefst nog even aanhoudt, klinkt een alcoholvrij biertje helemaal zo slecht nog niet.

In 2010 werd er nog ‘maar’ dertien miljoen liter alcoholvrijbier gedronken en in 2019 was dit al zo’n 68 miljoen liter. Alcoholvrijbier blijkt een steeds populairder product. Volgens de Volkskrant komt dit door de verbetering in smaak.

Proefpersonen

Daarom dook Deborah Gernat, die 9 april promoveert aan de Technische Universiteit, in de wereld van het alcoholvrije bier. Zij ontwikkelde een methode om met behulp van microscopische zeefjes ongewenste smaakstoffen uit het alcoholvrije bier te halen, zo vertelt Gernat aan de Volkskrant.

‘’Hoewel bier wordt gebrouwd met maar vier ingrediënten, is het een complex drankje. Er zitten duizenden verschillende stoffen in,’’ vertelt Gernat aan de Volkskrant. Hierdoor is het volgens de toekomstige promovendus moeilijk om de smaak van bier met alcohol precies na te bootsen.

Megaschool hoe dan ook op plek van kinderboerderij De Boterbloem, verloren groen gecompenseerd >

Zo vertelt ze aan de Volkskrant dat de proefpersonen het verschil te duidelijk kunnen proeven. Volgens Gernat komt dit door de wort. Wort is een suikerrijke, waterige oplossing die ontstaat na het ‘maisschen’. De omzetting van graan en hop naar bier met alcohol wordt weer fermentatie genoemd.

Om alcoholvrijbier te maken wordt deze fermentatie beperkt om te voorkomen dat er alcohol wordt geproduceerd. Hierdoor blijft er echter een wortsmaak achter in het bier en dat probeert Gernat nu juist te voorkomen.

Heineken

Daarom gebruiken Gernat en haar collega’s zeoliet om deze smaak uit het alcoholvrije bier te halen. Zeoliet zijn poreuze mineralen met poriën van een halve nanometer. Met de juiste zeoliet zorgen deze poriën ervoor dat de wortmoleculen achterblijven in de zeoliet. En dus verwijderd worden uit het alcoholvrije bier.

Het proces is echter tijdsintensief en kan ervoor zorgen dat opschalen lastig gaat worden. Maar hiervoor is Gernat nu opzoek naar oplossingen. Maar belangrijker nog smaakt de nabootsing hetzelfde of in ieder geval even goed als bier met alcohol?

Lees ook: Gemeente Delft roept gedupeerden toeslagenaffaire in Delft op >

Gernat wist het meteen toen ze klaar was met de ontwikkeling van het bier: ‘‘Dit smaakt als echt bier,’’ zo vertelt de TU studente aan de Volkskrant. Ook het testpanel van Gernat was enthousiast. Maar wie het bier wil proeven zal nog even moeten wachten: het onderzoek dat deels door Heineken gefinancierd wordt, heeft nog jaren vervolgonderzoek nodig, zo stelt de bierproducent tegen de Volkskrant.