TU Delft studenten onthullen nieuwste exoskelet

Op donderdag 25 juli onthulden studenten van de TU Delft het nieuwste exoskelet van Project MARCH, de MARCH III. Deze onthulling vond plaats in het Louwman Museum in Den Haag, waar een live demonstratie de indrukwekkende verbeteringen van dit geavanceerde motorisch harnas voor mensen met een dwarslaesie toonde. Het nieuwe exoskelet biedt belangrijke verbeteringen op het gebied van bruikbaarheid en comfort. Dat is het resultaat van een vermindering van het gewicht met 25 procent en een nieuw passief enkelgewricht dat zijwaarts lopen vergemakkelijkt.

Project MARCH is een jaarlijks leerproject waarin een nieuw team van TU Delft-studenten werkt aan de ontwikkeling van het ultieme exoskelet. Dit studiejaar markeert het derde opeenvolgende jaar van deze inspanningen. De nieuwste versie, versierd met een Delfts Blauw ontwerp , heeft een natuurlijkere loopbeweging dankzij verbeteringen aan het enkelgewricht en de stapgrootte. Deze aanpassingen brengen de gebruikers weer een stap dichter bij zelfstandig gebruik van het exoskelet.

Sneller en betrouwbaarder

De MARCH III bevat nu ook camera’s die de omgeving scannen en een geschikt looppatroon uitwerken, waardoor gebruikers in staat zijn om over obstakels te stappen en trappen te lopen. De communicatie naar de gewrichten van het exoskelet is sneller en betrouwbaarder geworden, wat vooral in drukke situaties van groot belang is.

Verbeteren levenskwaliteit

Het uiteindelijke doel van het studententeam is om een exoskelet te ontwikkelen waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen. Met een exoskelet kunnen dagelijkse activiteiten die moeilijk of onmogelijk zijn in een rolstoel, veel eenvoudiger worden uitgevoerd. Project MARCH blijft hiermee een pionier in de ontwikkeling van technologie die de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie aanzienlijk kan verbeteren.

CYBATHLON 2024 Zürich

In september ondergaat het nieuwe prototype zijn ultieme test tijdens de Cybathlon, een internationale wedstrijd waarin piloten in exoskeletten van verschillende teams het tegen elkaar opnemen. Project MARCH IX zal in oktober deelnemen aan de CYBATHLON 2024 in Zürich, een van de grootste bionische wedstrijden ter wereld. Het doel is om binnen tien minuten tien obstakels te overwinnen, waaronder traplopen, bukken, lopen zonder krukken en zitten en opstaan.

Demonstratie van het exoskelet MARCH III
TU Delft-studenten van Project MARCH