TU Delft werkt samen bij verduurzaming landbouwsector

Odd.Bot, een innovatieve agritech-startup, heeft in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit en Kubota de autonome onkruidwieder Maverick gelanceerd. Deze robot biedt een duurzaam alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen en handmatige onkruidbestrijding door gewassen zelfstandig te scannen en onkruid te verwijderen.
Odd.Bot-Maverick- aan het werk op een veld- foto: Odd Bot

Belangrijke rol TU Delft
De TU Delft speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Odd.Bot. In 2018 startte oprichter Martijn Lukaart, in samenwerking met de universiteit, een project waarbij een team van zes studenten werkte aan robottoepassingen in de landbouw. Dit markeerde het begin van Odd.Bot's missie om de toekomst van de akkerbouw te transformeren door middel van robotica.

AI en precisiecamera’s
De Maverick, uitgerust met kunstmatige intelligentie en precisiecamera’s, verwijdert meer dan 240.000 onkruiden per hectare met een precisie van 2 millimeter. Deze technologie biedt telers een kosteneffectieve en efficiënte oplossing voor onkruidbestrijding, wat bijdraagt aan duurzamere landbouwpraktijken.

Verduurzaming landbouwsector
De samenwerking met de TU Delft heeft Odd.Bot in staat gesteld om hun innovatieve ideeën te realiseren en een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de landbouwsector. Deze succesvolle samenwerking onderstreept het belang van academische partnerschappen in technologische innovaties.