TU Delft wil klimaatneutraal zijn en trekt daar 100 miljoen voor uit
De TU Delft wil de campus in 2030 klimaatneutraal hebben waardoor het geen CO2 meer uitstoot of dat compenseert. Daarnaast wil het ook experimenteren met nieuwe duurzame technieken en het bestendig maken van de campus tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De universiteit trekt daar nu 100 miljoen euro voor uit.
Om klimaatneutraal te worden wil de TU Delft onder andere een warmtenet aanleggen op de campus en bestaande gebouwen renoveren. Daarnaast wil de universiteit nieuwbouw op het zuidelijke deel van de campus circulair bouwen, waardoor materialen van de gebouwen herbruikbaar zijn.
Dat moet ervoor zorgen dat zo’n 80% van de uitstoot van de universiteit wordt teruggedrongen in 2030. De resterende uitstoot wil de TU Delft compenseren. Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van het project, verwacht dat de universiteit elders bomen laat planten ter compensatie. Hij denkt dat er daarvoor nog steeds zo’n 900 hectare aan bos gecreëerd zou moeten worden.
De universiteit gaat ook rekening houden met extremer weer als gevolg van de klimaatverandering. 'Zo willen we een deel van de campus inzetten om regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken in de gebouwen.'
SpannendVoor Van den Dobbelsteen was het nog spannend of het duurzaamheidsproject gefinancierd ging worden: 'Ik ben heel blij dat het bestuur het heeft aangedurfd. Ik ken geen andere universiteit die zoveel uittrekt voor duurzaamheid.'
Een deel van het geld is ook bedoeld voor onderzoek op de campus naar duurzame technieken en samenwerking met andere partijen. De komende periode neemt de universiteit een besluit over welke experimenten het gaat uitvoeren. Er zijn onder andere plannen voor groene gevels en het inzetten van een innovatieve natuurlijke ventilatie in het flatgebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.