Tu-onderzoeker over mega-subsidie: ‘Opnieuw grenzen verleggen’
Lieven Vandersypen ontving met zijn mede-onderzoekers een zogeheten ‘Summit Grant’, een subsidie ter waarde van 35 miljoen euro. Met dat geld doen hij en zijn collega’s ‘fundamenteel onderzoek’ op het gebied van kwantummechanica. Vandersypen denkt dat dit soort onderzoek goed is voor de stad: “Dit zorgt voor internationale uitstraling”, vertelt hij in een interview met Omroep Delft presentatrice Christine Bel.
“Honderd jaar geleden dachten natuurkundigen dat ze grotendeels wisten hoe de wereld werkt, maar er waren nog een paar mysteries.” Om die mysteries te ontrafelen ontstond de kwantummechanica, een wetenschappelijk gebied dat zich bezighoudt met hele kleine, subatomische, deeltjes. Dit voelt abstract, maar Vandersypen legt uit dat de ontdekkingen op dit gebied heel belangrijk zijn: “Zonder deze theorie waren computerchips niet mogelijk.”
Technologische impact
Ondanks de vorderingen op dit gebied, zijn er ook uitdagingen: “Er zijn nog steeds mysteries, zowel oude als hele nieuwe.” Het geld dat Vandersypen en zijn collega’s ter beschikking krijgen, gaat gebruikt worden om te werken aan dit soort problemen. Op technologisch vlak kan dit in de toekomst allerlei vruchten opleveren. Wat precies is nog moeilijk te zeggen, maar Vandersypen zegt: “Hoe fundamenteler de doorbraak, hoe groter de impact in de samenleving.”
Dat er technologische toepassingen zijn is duidelijk. Vandersypen wijst op een Delftse startup die recent miljoenen euro’s ontving om verder te werken aan hun ontwikkelingen. En Delft kan wat Vandersypen betreft sowieso trots zijn. Hij zegt dat Delft een sterke internationale reputatie heeft.