Unieke muurschildering achter monument Piet Hein gevonden

Tijdens de restauratie van het grafmonument van Nederlandse zeevaarder Piet Hein is er een vondst gedaan. Achter het monument zat een bijzondere muurschildering verstopt. Het is een afbeelding van Piet Hein, waarin hij geknield zit te bidden.
Muurschildering achter monument Piet Hein | @Oude en Nieuwe Kerk Delft

De organisatie van de Oude en Nieuwe Kerk Delft meldt: ‘’Er moet nog verder onderzoek naar gedaan worden, maar een eerste hypothese is dat zowel de muurschildering als de afbeelding van Piet Hein van 17e-eeuwse origine zijn. Onze specialisten denken dat de schildering mogelijk is gemaakt in 1635 in opdracht van zijn weduwe, omdat deze had gedreigd zelf een monument op te richten als de Staten-Generaal dit niet snel zouden doen (deze zijn in 1636 in actie gekomen).’’

De schilder zou Hendrick van Vliet kunnen zijn. Hij stond bekend van zijn kerkinterieurs (waaronder die van de Oude Kerk) en van zijn portretten. Net als de weduwe woonde hij aan de Oude Delft, dus vlakbij de kerk.

Expositie
In maart zijn de restauratiewerkzaamheden officieel van start gegaan en die gaan voorlopig door. Tegelijkertijd is er een expositie over de zeevaarder bezig. Het publiek kan meekijken door een kijkgat in de wand van de Piet Hein expositie in de Oude Kerk van Delft. Deze expositie is te zien tot het moment dat het grafmonument weer op zijn vertrouwde plek is teruggeplaatst. Daarnaast kan het publiek nu ook het beeldhouwwerk dat onderdeel is van het grafmonument van Piet Hein bekijken. Deze ligt nu op een plek waardoor het publiek de anders onzichtbare kant kan zien.

Zie ook: