Van België naar Delft: "Wat is tompouce nou weer voor gerecht?”

Bijna 40 procent van de internationale studenten aan de TU Delft blijft na het behalen van hun diploma in Nederland, dat blijkt uit een rapport van Nuffic. Hoe kijken deze internationale afgestudeerden terug op hun tijd in Delft en hoe kijken ze naar de toekomst? Deze week Emile Waterkeyn (24) uit België: “Ik heb veel geluk gehad.”
Emile Waterkeyn (24) in zijn woonkamer in Rotterdam | Foto: Hanne van Mourik

Studierichting: Industrieel ontwerp
In Nederland: Sinds 2018
Werkt: In Bleiswijk

Emile komt uit Brussel en Antwerpen, en besloot op zijn zeventiende naar Delft te verhuizen. “Tijdens de introductiedagen was ik nog minderjarig, dus liep ik met een flesje wodka rond omdat ik geen bier mocht kopen,” zegt hij lachend. 
Hij koos voor de studie Industrieel ontwerp aan de TU Delft, omdat het enerzijds een goede school is en het hem anderzijds een leuk avontuur leek om in Nederland te wonen. “Al is het maar een uur rijden van Antwerpen.”  

Over het Nederlandse onderwijssysteem is Emile te spreken. “In België ligt de nadruk veel meer op theorie, terwijl het in Nederland ook draait om praktijk en samenwerking", zegt hij. “Studenten werken hier vaak samen met bedrijven, dat is leerzaam en leuk.” 

Studentenleven 
Ook verschilt het studentenleven in Delft van dat in België, volgens Emile. Zo ligt de werkdruk hoger in België, waardoor studenten daar meer tijd in de studie stoppen. “In Nederland voelt je studententijd als een periode waarin je jezelf kunt ontplooien en jezelf leert kennen.”  

Ondanks dat voor veel studenten lastig is om een huis te vinden, had Emile geluk. Hij kon in een huis terecht waar internationale studenten voorrang krijgen. In het begin ging hij veel om met andere Belgische studenten, maar gaandeweg leerde hij al zijn vrienden kennen van zijn studie. “Ook daar had ik veel geluk mee", zegt hij.   

Studentenbubbel 
Delft vond hij een fijne stad om te studeren, maar na zijn studietijd koos hij ervoor om naar Rotterdam te verhuizen. “Je leeft toch in een soort studentenbubbel, een bèta-studentenbubbel.” Toch reist hij regelmatig naar Delft om zijn oude huis te bezoeken en voor een samenwerking met de TU Delft vanuit zijn werk.  

Al bij al heeft Emile een fijn leven opgebouwd in Nederland, met goede vrienden en een stabiele baan. Toch zijn er wat dingen die hij gek blijft vinden: “Wat is tompouce nou weer voor een gerecht?”  

Of de voormalige TU Delft-student in Nederland blijft, weet hij niet. Volgend jaar gaat hij in elk geval voor een paar maanden naar Oeganda: “En daarna zien we wel weer verder.”