Van excuses naar actie: wat doet Zuid-Holland met slavernijverleden?

Wat kan de provincie Zuid-Holland doen tegen de gevolgen van het slavernijverleden? Die vraag staat centraal tijdens een bijeenkomst in Museum de Lakenhal in Leiden op dinsdagavond 15 april. Daar worden de uitkomsten gepresenteerd van het derde en laatste provinciale onderzoek in verband met het slavernijverleden.
Provinciehuis Zuid-Holland, ter illustratie | Bron: Provicie Zuid Holland

Na twee eerdere rapporten, over de koloniale rol van Zuid-Holland en de doorwerking daarvan in de samenleving, richt dit derde onderzoek zich op bewustwording en draagvlak voor acties. Naar aanleiding van het eerste rapport bood toenmalige commissaris van de Koning Jaap Smit namens de Gedeputeerde Staten excuses aan voor het provinciale slavernijverleden. 

Drieduizend mensen 
Ruim drieduizend Zuid-Hollanders vulden via Kieskompas een uitgebreide vragenlijst in. Hierin zaten onder andere vragen over het slavernijverleden, culturele diversiteit en mogelijke provinciale plannen om bewustwording te vergroten en racisme tegen te gaan. De uitkomsten laten zien dat er verdeeldheid is over verdere initiatieven op het gebied van het slavernijverleden. “Bijna een derde van de mensen is kritisch, en bijna een vijfde is positief, circa de helft is neutraal”, zo stelt de provincie. Ideeën als educatie in bibliotheken en het verzamelen van persoonlijke verhalen krijgen de meeste steun. 
 
Actiepunten  
De provincie ziet het laatste rapport als basis voor nieuw beleid. Daarom zijn actiepunten opgesteld om mee aan de slag te gaan. Zo wil de provincie onder meer ‘het goede voorbeeld geven’ door aandacht te geven aan de samenstelling van het eigen personeelsbestand.  

Wat betreft voorlichtingsacties wil de provincie 'realistisch blijven’. “Richt je, wat betreft initiatieven, op zaken die haalbaar zijn en binnen het (in)directe takenpakket van de provincie vallen”, staat in het rapport. Bij mogelijkheden die in het takenpakket van de provincie vallen, kan gedacht worden aan aandacht voor het slavernijverleden en racisme in onderwijs en bibliotheken. 

De punten worden verder besproken tijdens de publieke bijeenkomst van 15 april.