Van Litouwen naar Delft: “Ik voel me nog vaak toerist”
Bijna 40 procent van de internationale studenten aan de TU Delft blijft na het behalen van hun diploma in Nederland, dat blijkt uit een rapport van Nuffic. Wie zijn deze internationale afgestudeerden en hoe kijken ze naar Delft en Nederland? Deze week Sasha Vlaskin (27) uit Litouwen: “Ik fotografeer graag de Delftse architectuur.”
Studierichting: Lucht- en ruimtevaarttechniek
In Nederland: sinds 2016
Woont: in Delft
Favoriete plek: Delftse Hout
Nederlands is Sasha's vijfde taal. Op achtjarige leeftijd verliet hij Litouwen, waar hij Litouws en Russisch sprak, voor het Belgische Brussel. Hier sprak hij vooral Engels en Frans.
Hoewel hij al bijna tien jaar in Nederland woont, maakte hij echt sprongen in de taal na zijn afstuderen. “Ik werk nu bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en mijn collega's hadden geen zin om speciaal voor mij Engels te praten”, lacht Sasha. “En daar ben ik ze heel dankbaar voor.”
Deel van de maatschappij
Zonder de taal is het lastig om met beide benen in de maatschappij te staan, merkte de luchtvaartonderzoeker al. Tijdens Sasha's bachelor was hij de "typische internationale student die vooral met andere internationale studenten omgaat”. Nu hij de taal goed beheerst, voelt hij zich meer deel van de maatschappij.
Over Delft is de Litouwer heel tevreden. “Ik voel me nog vaak toerist als ik door Delft struin.” In Delftse Hout komt Sasha graag om hard te lopen en een biertje drinkt hij in café Het Klooster. “Maar nu even niet, want ik train voor een marathon.”
Kast vol camera's
Thuis heeft Sasha een kast vol oude fotocamera's en lenzen. Hij fotografeert graag de Delftse architectuur, maar het leukste vindt hij het maken van foto's van dieren in de stad en dan vooral “honden in een mand aan het stuur".
Wat zijn toekomst brengt, weet de onderzoeker niet. “Op gegeven moment wil ik graag een huis kopen, maar dat is duur in Delft”, zegt Sasha. Daaraan voegt hij toe dat hij voor nu prima woont op de campus van TU Delft: “lekker rustig tijdens het toeristenseizoen.”
Zie ook:
Van Italië naar Delft: “Het lijkt hier net The Truman Show”
Van België naar Delft: "Wat is tompouce nou weer voor gerecht?”