Van Marken Dag 2024: in het teken van Agneta

Op zondag 25 augustus vindt de vierde editie van de Van Marken Dag plaats in het Agnetapark in Delft. Dit jaar staat de dag volledig in het teken van Agneta van Marken, de vrouw van Jacques van Marken, die een cruciale rol speelde in het sociaal ondernemerschap en de verbetering van de woon- en leefomstandigheden van de werknemers in de Delftse industrie.

Agneta van Marken in de schijnwerpers

De Stichting Museum Van Marken heeft ervoor gekozen om dit jaar Agneta van Marken extra in de schijnwerpers te zetten. Zij was een pionier op het gebied van sociaal ondernemerschap, en haar inspanningen voor verbetering van de woon- en leefomstandigheden van de werknemers van de fabrieken (zoals de Gistfabriek en Nederlandsche OlieFabriek). Tijdens de Van Marken Dag zullen bezoekers kennis maken met Agneta door middel van verschillende activiteiten, presentaties en optredens. Zo wordt een recent ontdekt fotoalbum van Agneta’s leven gepresenteerd door Jan van der Mast, waarbij de historische beelden op een groot scherm te zien zijn.

Activiteiten voor jong en oud

De Van Marken Dag biedt een breed scala aan activiteiten voor jong en oud. Bezoekers kunnen Agneta tegenkomen bij de kraam van haar parfummerk Maison Neuve, of een selfie maken bij het stand-in bord om zelf even in de huid van Agneta te kruipen. Er zullen ook drie vrouwen aanwezig zijn, gekleed in historische kleding uit de jaren 1865, 1885 en 1905, die korte presentaties geven over mode en de positie van de vrouw in die tijd. Daarnaast krijgen twee andere powervrouwen uit die periode, Mienette Storm-van der Chijs en Marie Weijland, speciale aandacht.
Voor kinderen zijn er tal van activiteiten, zoals schminken, bouwen met stokken en het luisteren naar verhalen van Tante Toet. Er is ook een kleurplatenwedstrijd en een kans om mee te doen aan Oud-Hollandse spelen. Voor de actievelingen is er een breakdanceoptreden te bewonderen.

Muziek en entertainment

Op het centrale podium bij restaurant Heinde begint de dag met een optreden van het jeugdkorps van Excelsior. Later op de dag zullen Dance for Life Studio en The Feel Free Country Dancers het publiek vermaken met ballet- en linedance-optredens. In de speciale tent zullen bezoekers kunnen genieten van CoverLover Live. De dag wordt afgesloten door de Delftse vrouwenband WHY NOT!, die vanaf 16:00 uur optreedt.

Tentoonstellingen en rondleidingen

Naast de diverse optredens en activiteiten zijn er ook informatieve tentoonstellingen en presentaties te bezoeken. In restaurant Heinde zijn de tentoonstellingspanelen van Museum Van Marken te zien en er worden presentaties gegeven over het Paviljoen van Delftsche Nijverheid. Voor degenen die het Agnetapark op een bijzondere manier willen verkennen, is er een rondrit in een Rolls Royce uit 1932.

Eerbetoon

De Van Marken Dag is meer dan een evenement; het is een eerbetoon aan de nalatenschap van Jacques en Agneta van Marken, die beiden een grote impact hebben gehad op de Delftse gemeenschap. Met een mix van cultuur, geschiedenis, en entertainment belooft de Van Marken Dag 2024 opnieuw een inspirerende en onvergetelijke ervaring te worden voor alle bezoekers. Mis deze kans niet om deel te nemen aan een dag vol herinneringen, verhalen en viering van het verleden in het prachtige Agnetapark.

Het echtpaar Van Marken-Matthes - foto - Stadsarchief