Van schuilkelder naar crisisorganisatie
De toenemende internationale spanningen zorgen ervoor dat termen als schuilkelders en noodpakketten weer volop in de belangstelling staan. Afgelopen najaar kondigden minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en defensieminister Ruben Brekelmans aan dat ze plannen maken om de hele maatschappij voor te bereiden op noodsituaties. Ook maakte Duitsland bekend te werken aan een plan voor meer schuilkelders. Hoe is de situatie in Delft?
Ook in Delft kunnen zich rampen voordoen, zoals langdurige stroomuitval, watertekorten, extreem weer of situaties waarin inwoners hun huis tijdelijk moeten verlaten wegens explosiegevaar, een grote brand of andere noodsituaties. In geval van een calamiteit in Delft waarbij bewoners moeten schuilen, treedt een crisisorganisatie in werking. Deze organisatie informeert inwoners over de veiligste schuilplaatsen en bepaalt, op basis van de aard en omvang van de situatie, welke accommodaties het meest geschikt zijn voor opvang.
Schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog
Vroeger waren er in Delft schuilkelders voor bescherming bij oorlog, overstromingen of andere noodsituaties. Deze bevonden zich vaak in de buurt van de stadswal, zoals aan de Westvest. Een bijzonder voorbeeld, dat nog steeds deel uitmaakt van het huidige straatbeeld, is de kleine betonnen bunker aan de Westvest onder de Gotische Poort. De bunker is waarschijnlijk in 1943 gebouwd door Duitse soldaten om in te kunnen schuilen tijdens Britse en Amerikaanse bombardementen. Naast deze bunker bevond zich destijds een veldhospitaal in het gymnasium.
Als de bom valt
Tijdens de Koude Oorlog wanneer de angst voor een atoomaanval groeit, wordt opnieuw het onderwerp schuildkelders aangekaart in Delft. In 1952 wijst de gemeente vijf locaties aan voor schuilplaatsen: bij het station, op de Houttuinen, in het Kalverbos, op de Scheepmakerij en langs de Nieuwe Langendijk. De gemeente wacht op financiële toezeggingen van het Rijk, terwijl het Rijk op zijn beurt wacht op de goedkeuring van de plannen door de gemeente. Pas in 1957 wordt begonnen met de bouw van een eerste schuilplaats, onder het garagecomplex van Ford-dealer N.V. Kinesis aan Voorstraat 18. Uiteindelijk blijft het bij deze ene schuilplaats. Tegen het einde van de jaren tachtig neemt de dreiging van oorlog af en besluit de overheid te stoppen met het bouwen van schuilkelders. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft Nederland dan ook geen werkende schuilkelders meer.
Hoe zit het nu?
Delft maakt deel uit van de Veiligheidsregio Haaglanden, samen met Den Haag, Zoetermeer, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Westland en Midden-Delfland. Deze veiligheidsregio ondersteunt de gemeenten bij crisisbeheersing en rampenbestrijding. Elke vier jaar wordt een Regionaal Risicoprofiel opgesteld, waarin de belangrijkste risico’s per gemeente worden geanalyseerd. Dit profiel is te vinden op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.
Actuele informatie over risico’s en calamiteiten
Op de website Haaglanden Veilig staat informatie over risico’s in de regio en wat bewoners zelf kunnen doen om zich voor te bereiden. Daarnaast biedt de site actuele updates over rampen en calamiteiten in Haaglanden. Ook de website van de gemeente Delft bevat relevante informatie. Tot slot is NL-Alert het officiële alarmsysteem van de overheid. Het waarschuwt inwoners via hun mobiele telefoon voor levensbedreigende situaties. Denk aan een grote brand met giftige rook, explosiegevaar of een overstroming. Een NL-Alert-bericht bevat informatie over de situatie en instructies over wat je op dat moment het beste kunt doen.