Verdeeldheid over AZC in Den Hoorn: ‘Het zal erom spannen’

Niet ver van Delft ligt het bedrijventerrein de Harnaschpolder. Hier moet een grootschalig Asielzoekerscentrum verrijzen. Sinds de plannen hiervoor bekend zijn gemaakt, is er veel kritiek. Een collectief van bewoners verzet zich. Liever dan één groot AZC, willen deze omwonenden drie kleinere locaties in de regio. Gaat het plan in de huidige vorm desondanks toch door?

Uit onderzoek van de gemeente is de Harnaschpolder in Den Hoorn naar voren gekomen als de meest geschikte locatie voor de opvang van vluchtelingen. Er moet hier woonruimte komen voor 225 asielzoekers. Daarnaast wil Midden-Delfland hier flexwoningen plaatsen die ruimte bieden aan 30 tot 60 inwoners. Of dit plan ook doorgaat is nog niet zeker. 

Er is sprake van gebrek aan steun voor dit plan onder inwoners van Midden-Delfland. Dit blijkt uit een petitie van het ‘Bewonerscollectief Den Hoorn tegen een grootschalig AZC’. Deze groep vertegenwoordigt naar eigen zeggen zo’n 500 bewoners van Den Hoorn. Aangezien Den Hoorn ongeveer 8.500 inwoners heeft, komt dit neer op grofweg 6% van de bevolking van het dorp. 

10 argumenten
Het collectief heeft een petitie aan de gemeente geleverd waarin zij met behulp van 10 argumenten aangeven tegen één groot asielzoekerscentrum te zijn. Zij dragen hierbij onder meer aan dat in dit gebied eerder woningen weg moesten, omdat geluids- en luchtkwaliteitsnormen overschreden werden vanwege de nabijheid van de A4. Het is, volgens dit collectief, vreemd dat deze locatie nu wel geschikt zou zijn voor asielzoekers en starters op de woningmarkt.

Eveneens opvallend in deze lijst van argumenten is deze zin: ‘Er is draagvlak voor 3 kleinere locaties in de regio.’ Waar de gemeente inzet op een groot centrum, geeft deze groep aan meer te zien in een plan waarin drie kleinschalige locaties worden ingericht, verdeeld over Midden-Delfland. 

Politiek
In een reactie op het bewonerscollectief schrijft de gemeente: ‘Het COA regelt en financiert op grotere opvanglocaties (voorkeur is 300 personen) faciliteiten op het gebied van veiligheid, zorg, participatie en integratie.’ ‘Voor kleinere locaties,’ zo vervolgt het schrijven, ‘moeten gemeenten over deze faciliteiten specifieke afspraken met het COA maken. Het komt erop neer dat het COA veel van de voorzieningen niet regelt en hier een op aantal plaatsen gebaseerde vergoeding voor geeft. De gemeente kan daarvoor de voorzieningen niet zelf organiseren en betalen.’

Ook in de politiek is er echter nog discussie. Ed Roeling, lijsttrekker van Mijn Partij die met 4 zetels een van de grootste fracties in de gemeenteraad vormt, zegt dat het nog niet zeker is of het plan van burgemeester en consorten doorgaat: ‘Het zal erom spannen. Er is verdeeldheid in het college en binnen de coalitie.’ ‘We zijn het er hier over eens dat we iets moeten doen’, voegt Roeling toe, ‘maar dit voorstel is een ongelukkig voorbeeld.’ Dat meerdere centra extra kosten meebrengen is wat hem betreft niet direct een bezwaar: ‘Het gaat erom dat we dit op een goede manier aanpakken.’

Vergadering
Op woensdag 11 oktober is er een vergadering over hoe het verder moet met de opvang van asielzoekers in Midden-Delfland. Vanwege de hoeveelheid ophef die dit onderwerp nu al heeft opgeleverd, is er extra tijd ingeruimd voor bewoners om in te spreken. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis in Schipluiden en begint om half acht.

De Harnaschpolder