‘Verkenningen’ voor Gistfabriek gedachtegoed in Prinsenhof
Er zijn ‘verkenningen’ geweest, om te kijken of in het straks verbouwde Prinsenhof ook een plek kan worden ingeruimd voor het ‘erf- en gedachtengoed’ van Gistfabriek-oprichter Jacques van Marken. “Het bewaren daarvan is met de vorige week aangekondigde sluiting van de fabriek alleen maar groter geworden”, aldus voorzitter Lucas van Wees van de stichting Museum van Marken in een radio-interview met Omroep Delft.
In het gesprek met presentator Frans van Rijnswou zei hij dat het aanvankelijke idee van een eigen museum na vijf jaar proberen niet haalbaar is gebleken. Andere opties zijn nu een ‘virtueel museum’ op internet, een tijdelijk pop-up museum, de creatie van een bezoekerscentrum of een intrek elders – een ‘inhuizing’ bij een culturele organisatie in Delft. “Daar zouden wel eens ontwikkelingen in kunnen zijn, maar daarover kan ik nu nog niet veel zeggen.”
Erfgoed
Na het interview bevestigde Van Wees desgevraagd dat al eens is gepolst bij het Prinsenhof museum, dat gaat verbouwen. Maar niet meer dan dat. “Er valt verder niets over te zeggen.” De stichting wil niet alleen erfgoed onder de aandacht blijven brengen, zei hij, maar ook het gedachtegoed. “Rond drie thema’s die ook voor Jacques en Agneta belangrijk waren: Innovatie, sociaal ondernemerschap en gemeenschap.”
Het recente besluit van dsm-firmenich om het laatste onderdeel van de Gistfabriek te sluiten is nog vers. “Maar daar zullen we tegen die tijd wel aandacht aan moeten besteden.”
Zie ook:
Ook laatste restant Gistfabriek gaat sluiten, ontslag voor 150 werknemers
‘Dubbel gevoel bij sluiting van De Gist, maar het besluit was onontkoombaar’
Biotech Campus Delft: straks broedplaats voor 5.000 mensen