Vice-Rector Magnificus TU over plannen kabinet: ‘Groot risico stagnerende economie’

“We begrijpen best dat kabinetten soms moeten bezuinigen,” zegt Rob Mudde, Vice-Rector Magnificus van de TU Delft. De inmiddels al uitgelekte plannen van het kersverse kabinet noemt hij echter ‘een lompe aanpak’. In een interview met Omroep Delft stelt hij dat de geplande bezuinigingen op het hogere onderwijs nadelige gevolgen voor het land kunnen hebben. Daarbij meldt hij dat de Nederlandse universiteiten wellicht samen gaan werken om juridische stappen te zetten.
TU Delft gebouw, ter illustratie | Foto: Unsplash

“Goedkoop zou duurkoop kunnen worden,” waarschuwt Mudde. Het kabinet wil geld besparen en een van de zaken waarop gekort gaat worden is het hoger onderwijs. Een langstudeerboete, minder geld voor onderzoek en maatregelen om buitenlandse studenten te weren staan op de rol. Dit alles zou volgens Mudde op de lange termijn meer kunnen kosten dan de grofweg een miljard euro die het aan besparingen moet opleveren. 

Economie
“De technische sector wordt in het bijzonder geraakt,” vertelt de bestuurder van de Technische Universiteit. Hij legt uit dat er juist in deze sector grote personeelstekorten zijn. Juist de buitenlandse studenten kunnen op dit gebied helpen die tekorten aan te vullen. “We blijven als universiteit wel levensvatbaar,” zegt hij, “maar wat doet dit met Nederland? Dat is de zorg.” 

Hierbij komt dat banen van onderzoekers op de tocht komen te staan door de bezuinigingen. Dit terwijl de innovaties die het resultaat zijn van onderzoek in Muddes ogen ook van belang zijn voor de economie. Hij waarschuwt dan ook dat het voorliggende pakket aan bezuinigingen op de lange termijn kan zorgen voor ‘een stagnerende economie’. 

Ongelijkheid
Plannen zoals de invoering van een langstudeerboete zijn ook een punt van zorg. Dit kan studeren voor de individuele student ook duurder maken. “Gaat waar je wieg heeft gestaan dan verschil maken voor je kansen?” vraagt Mudde zich af. Dat is een situatie die wat hem betreft voorkomen moet worden: “Dat maakt de kansenongelijkheid groter en doet onrecht aan mensen die talent hebben.

Ten slotte zijn er ook zorgen over het personeel dat op straat dreigt te raken. Mudde legt uit dat Nederlandse universiteiten de afgelopen jaren juist veel mensen vaste contracten heeft gegeven. “Hierover waren juist afspraken gemaakt met de overheid, omdat men vond dat we te veel met tijdelijke contracten werkten. Het ‘zomaar eenzijdig opbreken’ van deze afspraken zou volgens Mudde weleens tot juridisch conflict kunnen leiden. Hij meldt dat hierover ‘landelijk overleg’ nodig is tussen universiteiten en hoge scholen. 

Gesprekken mogelijk
Toch herhaalt Mudde dat hij best snapt dat er bezuinigd moet worden. Hij stelt dat er bij de universiteiten best besparingen mogelijk zijn. Het huidige pakket aan maatregelen beschouwt hij als een slechte stap, maar hij meent dat er grote besparingen mogelijk zijn. Zo spreekt hij van mogelijkheden om 'beurzen programma's te temporiseren’. Ook benoemt hij dat er efficiëntere samenwerking mogelijk is tussen universiteiten en HBO’s. Ook deze zaken zouden wat hem betreft veel geld kunnen besparen, met minder schadelijke gevolgen.

Mudde zou graag zien dat hierover meer gesprekken komen tussen het hoger onderwijs en minister Eppo Bruins. Hij denkt dat dit ook nog mogelijk is: “Deze minister kent de sector echt. Ik heb vertrouwen in hem.”