VIDEO | Olofsbuurt kritisch op parkeerbeleid: 'Vergunning voor parkeergarage te duur'
Bewoners van de Olofsbuurt in Delft zijn kritisch op de stijgende prijzen voor een parkeervergunning. De prijs zou oorspronkelijk alleen moeten meestijgen met de inflatie, maar de gemeente heeft dat losgelaten. Gemiddeld genomen moeten de bewoners van de Olofsbuurt een derde meer gaan betalen voor een parkeervergunning.
In de Olofsbuurt bracht de uitbreiding van betaald parkeren veel teweeg, zeker als het gaat om de tarieven. De prijs voor een jaarabonnement daar is volgens de bewoners echter te hoog: ze moeten 300 euro per jaar ophoesten voor een vast plekje.
Het tarief voor een vergunning om op straat te parkeren is lager. De bewoners zijn echter flink ontevreden met de prijsstijging ten opzichte van vorig jaar. Waar een jaarvergunning vóór 2020 nog 77 euro kostte, betalen ze dit jaar honderd euro. Om die stijging onder de aandacht te brengen stuurt de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier een brandbrief aan de volgende raad.
Weerstand in de wijken
Het stoot tegen de borst van Harry van Adrichem en Julian Gommers. Zij wonen in de Olofsbuurt, waar de straten smal zijn. 'Te smal voor de auto eigenlijk', vertelt Gommers. De Olofsbuurt is een ouderwetse arbeidersbuurt met smalle straten en lage huisjes.
Bij calamiteiten kan de brandweer er doorgaans niet doorheen. Bestelbusjes raken regelmatig ook andere geparkeerde auto’s. 'De auto’s moeten dus de straat uit, om ze vervolgens in de garage te parkeren. Maar dat is te duur. De Prinsenhofgarage in de buurt staat dan ook grotendeels leeg.'
Al in juli 2020 besloot de gemeenteraad om in te stemmen met het 'proactief reguleren van parkeren'. De gemeente wilde snel vaart maken met het invoeren van betaald parkeren in de stad, de parkeerdruk zou te hoog zijn. Volgens de Wethouder Martina Huijsmans van D66 was het reguleren van parkeren nodig om 'de leefbaarheid in de stad te vergroten.' De tarieven gingen toen ook al flink omhoog.
Prijzen opnieuw verhoogd
Van Adrichem, ook penningmeester bij de belangenvereniging Westerkwartier-Olofsbuurt, is verbolgen over de prijs voor een vergunning die almaar moet stijgen. 'Met de gemeente valt daarover geen afspraak te maken', vertelt hij.
Eerder was het de afspraak met bewoners van de Olofsbuurt dat het parkeertarief van oorspronkelijk vijftig euro alleen mee zou stijgen met de inflatie. 'Inmiddels is dat bedrag veel groter geworden, nu betalen we dus al honderd euro per jaar. Terwijl we eigenlijk 63 euro moeten betalen als je puur de inflatie rekent.'
Te weinig overleg
Het betaald parkeren op zichzelf is geen probleem in de stad, zegt ChristenUnie-lijsttrekker Bert van der Woerd. 'Dat is iets dat we wel willen en al langer hebben. Maar het gaat er vervolgens om hoe je met je bewoners omgaat', vertelt hij donderdagochtend in West Wordt Wakker bij Omroep West.
Bewoners klagen vooral over het gebrek aan overleg met de gemeente. Nu de gemeente zelf de betaald-parkeerzones kan uitbreiden worden bewoners enkel geïnformeerd met brieven en informatieavonden. 'Er wordt te weinig overlegd met de bewoners met betrekking tot wat wenselijk is. Informeren is niet hetzelfde als participeren, wat de gemeente in eerste instantie zou doen', vertelt Gommers.
Volgens de lijsttrekker moet iedereen die een auto heeft een plekje kunnen bemachtigen. De ChristenUnie ziet nu echter dat Delftenaren vlakbij hun eigen huis een groot bedrag moeten betalen. 'Dat is eigenlijk iets dat gratis of bijna gratis moet kunnen.' Kortom, de kous is nog niet af. De nieuwe gemeenteraad zal zich buigen over het parkeerbeleid.