(VIDEO) Verzakte kade Molslaan: ‘voorkomen dat de situatie onveilig wordt’

Een verzakte kademuur aan de Molslaan in de Delftse binnenstad zorgt ervoor dat het wegdek aldaar steeds schever gaat staan. Bewoners en bezoekers mogen hun auto’s per direct niet meer parkeren langs de gracht aan de Molslaan in Delft. De gemeente heeft aangegeven dat de reparatie minimaal een jaar gaat duren.

Omroep Delft-verslaggever Tom Richmond is op donderdagochtend op de kade om polshoogte te nemen. Hij spreekt met Maurice Simons, namens de gemeente verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle kades in Delft.

“Het is nogal pittig wat hier gebeurt. Je denkt misschien dat dit alleen in Amsterdam of in Utrecht voorkomt, maar helaas is onze mooie stad nu ook slachtoffer geworden”, aldus Richmond die naar de kade bij de Molslaan, en de afgezette parkeervakken, kijkt.

Simons reageert: “Het idee is dat we proactief reageren op de buurt en op de kade, en niet reactief zijn. (…) Om te voorkomen dat de situatie onveilig wordt, hebben we ervoor gekozen de parkeerplekken te verwijderen.” Volgens Simons is de situatie bij de Molslaan nu nog veilig.

Zware auto’s en grote bomen
Volgens Simons komt de verzakking doordat bij de laatste renovatie van de kade in de jaren ’70, de verkeerssituatie erg anders was. “Er waren weinig auto’s, de auto’s hadden ook geen last van ‘obesitas’. Nu is er veel intensiever verkeer en de auto’s zijn dus ook een stuk zwaarder geworden.”

Niet alleen de auto’s zijn volgens Simons reden van de verzakking: “Vanwege hittestress hebben we bomen geplant. Het gevolg daarvan is wel dat de wortels de kade uit elkaar drukken.” Dit komt doordat deze wortels in de voegen van de kade gaan zitten en deze vervolgens optillen.

Dilemma
Er had, kijkend naar de kade, wellicht eerder ingegrepen kunnen worden. Dat is niet gebeurd. Simons wijdt dit aan een dilemma: “Wanneer grijp je in? Aan de ene kant wil je dat de buurt zo lang mogelijk van de boom kan genieten. Aan de andere kant heb je ook te maken met Stedin en Evides die hun leidingen moeten vervangen.”

Volgens Simons lag hier al een plan voor klaar. Het idee was dat in 2027 de ondergrondse infrastructuur bij de Molslaan vervangen zou worden. Nu moet er door de omstandigheden eerder worden ingegrepen.