Vogelgriep duikt op in de regio, hoe gevaarlijk is dat?
Bij een Leidse vogelopvang is een gewonde gans met vogelgriep gesignaleerd. Hiermee is de griep officieel vastgesteld in Zuid-Holland. Daarom trekt de Vogelwacht Delft en omstreken aan de bel.
Terwijl iedereen nog in de ban is van het coronavirus, of COVID-19, is inmiddels ook de vogelgriep, officiële naam ‘Aviaire influenza’ gesignaleerd. ‘’Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee, (zoals kippen of kalkoenen), en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen) voorkomt’’, zo schrijft het RIVM op haar website.
Ook In Delft zijn minder mensen positief getest op het coronavirus >
Volgens het RIVM kan het virus in zeldzame gevallen overgaan van dier naar mens, zoals misschien ook gebeurd is bij het coronavirus. Maar dit gebeurt volgens het Rijksinstituut voor gezondheid alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Daarom trekt de Vogelwacht Delft en omstreken aan de bel.
‘’De vogelgriep komt nu echt onze regio binnen’’, schrijft de Vogelwacht . ‘’Voor ons houdt het in dat we nu heel voorzichtig en terughoudend zijn met het aannemen van hoog-pathogene vogels. Waarschijnlijk moeten we straks, zolang de vogelgriep in het land is, stoppen met het aannemen van zieke vogels.’’ Hoog-pathogeen betekent dat de vogel veel ziektekiemen bij zich draagt en dus, waarschijnlijk, (zeer) besmettelijk is.
Daarom is de Delftse Vogelwacht bezig om een externe quarantaine-ruimte in te richten, waar ze de zorg kunnen bieden die de vogels nodig hebben. ‘’Het is dus belangrijk dat mensen, die dode of zieke vogels vinden, er niet aankomen én dus zeker niet naar ons brengen (of onze andere vogelopvangcentra)’’ zo vermeldt de Vogelwacht op de website.
Quarantaine en Kunst komen samen op een bijzondere manier >
Daarnaast gaan de huidige vogels veertien dagen in quarantaine en gaat de opvang dicht voor bezoekers. Dit is tot dusver nog preventief, er zijn nog geen vogels met het virus vastgesteld, enkelen vertoonden wel ‘verdachte symptomen’ deze zijn getest en de uitslag hiervan wordt afgewacht.
Vind je een dode vogel? Bel de dierenambulance op 0900-0245, hiermee heeft de Vogelwacht afspraken gemaakt. ‘’Zij zullen de vogels direct naar dierenartsen brengen voor euthanasie. Zo hopen we de ziekte zo snel mogelijk weer in te dammen’’ aldus, de Vogelwacht.