Volgend jaar een bibliotheek terug in Tanthof

“Het gaat fantastisch met de bibliotheken in Delft,” zegt wethouder Frank van Vliet tegen Omroep Delft-presentator Frans van Rijnswou in het Glazen Radio Huis. Thema van het Glazen Radio Huis is laaggeletterdheid. Tijdens een gesprek waarin het belang van bibliotheken centraal staat, maakt de wethouder bekend dat er volgend jaar een nieuwe locatie moet komen in Tanthof.
Frank van Vliet in het glazen huis | Foto: Glazen Radio Huis

“Ik ben heel blij met de aandacht die er deze week is voor het thema laaggeletterdheid,” zegt Van Vliet. In Delft zijn ongeveer 4000 mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven. Volgens Van Vliet kunnen bibliotheken een belangrijke rol spelen om deze mensen te helpen én om te zorgen dat kinderen leren met geschreven taal te werken. Er komt dus weer een bibliotheek in Tanthof. Over het in het verleden genomen besluit om de locatie die er in Tanthof was te sluiten, zegt de wethouder: “Dat is destijds gebeurd omdat het niet anders kon.” 

Met bewoners
“Vroeger was die bibliotheek er en nu moet er weer een zijn in Tanthof,” vindt Van Vliet. De nieuwe locatie moet er volgend jaar komen. Waar deze zich gaat bevinden,  dat weet de wethouder naar eigen zeggen nog niet. Ook wat voor boeken er te vinden zullen zijn, is voor de wethouder nog onbekend: “We willen dit met de mensen uit de wijk doen. Misschien beginnen we met een lege boekenkast en gaan we met de bewoners bepalen wat erin moet komen.”

Van Vliet herhaalt daarnaast het belang van een bibliotheek in de buurt. Dit is wat hem betreft niet alleen een plek om een boek op te halen: “Bibliotheken doen veel meer!” Hij vertelt over projecten met zogeheten ‘taalmaatjes’, die mensen die moeite hebben met lezen en schrijven helpen. Ook zegt hij dat bibliotheken een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van een ‘rijke leerdag’ op scholen: “We willen dat scholen meer aanbieden dan taal en rekenen. We willen kinderen laten sporten en iets met cultuur laten beleven. Voor sommige leerlingen is het niet weggelegd om na school bijvoorbeeld naar de sportvereniging te gaan. Door dit soort dingen op school aan te bieden wordt de drempel veel lager.”