Volkstuincomplex Vijvertuinen heeft nu een paddenpoel
Op het volkstuincomplex Vijvertuinen, gelegen naast zwembad Kerkpolder, is onlangs een bijzondere stap gezet in het bevorderen van biodiversiteit: Het park heeft een eigen paddenpoel. Deze ondiepe vijver is aangelegd om padden – beschermde amfibieën – een plek te geven om in het voorjaar te paren en hun eieren af te zetten. Het project is een initiatief van het bestuur van het complex en werd gerealiseerd door een groep enthousiaste jongeren van de Natuurwacht Delft.
Een volkstuin met verhaal
De Vijvertuinen is een van de vier volkstuincomplexen van de vereniging Levenslust en telt 49 tuinen. Ooit was hier het buitenbad van zwembad Kerkpolder, maar zo'n 35 jaar geleden transformeerde het tot een volkstuinpark. Het buitenbad werd de vijver van het complex. Hoewel het park kleiner is dan de andere tuinen van Levenslust, bruist het van de activiteiten en initiatieven gericht op natuurbehoud en community-building.Volgens bestuurslid Lieneke Wardenaar speelt biodiversiteit een grote rol op het complex. Naast de nieuwe paddenpoel zijn er vogelkasten, vleermuiskasten en bijenkorven geplaatst. Er scharrelen zelfs egeltjes rond die afkomstig zijn van de Wildopvang Haaglanden.
De paddenpoel was een flinke klus
Het plan voor de paddenpoel ontstond als onderdeel van een bredere inspanning om het complex aantrekkelijker te maken voor dieren en om de natuur een handje te helpen. “Padden overwinteren op het land, maar hebben water nodig om hun eieren af te zetten,” legt Wardenaar uit. De poel moest aan specifieke eisen voldoen: hij mocht niet direct in verbinding staan met de sloot om te voorkomen dat vissen de paddeneitjes opeten.De aanleg van de paddenpoel was een flinke klus. Vijftien jonge leden van de Natuurwacht Delft offerden hun vrije middag op om de poel uit te graven, een zwaar karwei in de kleigrond. “Petje af voor deze jongeren,” zegt Wardenaar met trots.
Egeltjes, bijen en borrels
Naast de paddenpoel zijn ook egels een speerpunt van het biodiversiteitsbeleid. Kleine egels, grootgebracht door de Wildopvang Haaglanden, zijn uitgezet op het complex en krijgen droge kattenbrokjes met hun favoriete kipsmaak. Met een nachtcamera bekijken de tuinders hun avonturen en zien zelfs paringsdansen van de egeltjes. Ook voor bestuiving wordt gezorgd: een imker beheert een tiental bijenkorven op het terrein. Deze bijen spelen een cruciale rol in het gezond houden van planten en bomen.Maar het volkstuincomplex is niet alleen gericht op natuurbehoud. De gemeenschap staat centraal, benadrukt Wardenaar. Met maandelijkse werkdagen, borrels en gezamenlijke maaltijden wordt actief gewerkt aan het versterken van de band tussen de leden. “We zien ook steeds meer jongere leden toetreden,” vertelt ze enthousiast.
Op weg naar het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren
De inspanningen van de Vijvertuinen maken deel uit van een breder doel: het behalen van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van de AVVN. Om dit keurmerk te krijgen, moeten de tuinders voldoen aan strenge eisen, zoals het gebruik van inheemse planten, tuinieren zonder gifstoffen en het versterken van sociale contacten met omliggende wijken. De pilot voor het keurmerk is inmiddels gestart op de Vijvertuinen.