Vuurwerkverbod lijkt er te komen, dit vinden Delftse politici
‘Volkomen terecht’, zegt de een, maar de ander baalt. Na jaren van discussie is er nu een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod op consumentenvuurwerk. Delftse gemeenteraadsleden hebben hun meningen klaar.
Al jaren houden zowel lokale als landelijke politici zich bezig met de traditie van het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw. Nu de Tweede Kamerfractie van NSC bekend heeft gemaakt een verbod te zien zitten, staan de seinen op groen. “D66 Delft is blij met de landelijke draai”, laat Sophie Koek namens haar partij weten.
Wapen tegen Delftenaren
De D66’er licht hierbij toe waarom zij ook juist voor Delft blij is met het verwachte verbod: “Vroeger was vuurwerk sierlijk en mooi, tegenwoordig wordt het in de stad ingezet als wapen tegen Delftenaren en hulpverleners.”
Niet alleen D66 verheugt zich op een andere manier om het nieuwe jaar in te luiden. “Een nieuwe traditie voor het vieren van de jaarwisseling is een overwinning voor ons allemaal. Voor onze veiligheid, onze gezondheid en onze dieren”, stelt Rinske Wessels (GroenLinks).
Traditie nek omgedraaid
Maar niet iedereen kijkt er zo tegenaan. Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft kondigt al aan dat ze vragen heeft voor het stadsbestuur over het mogelijke vuurwerkverbod: “Onafhankelijk Delft vraagt zich af wanneer het vuurwerkverbod ingaat en hoe wij dit in Delft gaan handhaven.”
Ook Hart voor Delft-fractievoorzitter Bram Stoop is niet blij met de ontwikkelingen in Den Haag: “Men zegt dat meer dan de helft van de bevolking voor een verbod is. Ik geloof daar dus helemaal niets van. Een feit is dat weer een traditie de nek om wordt gedraaid.” En zo ziet SP’er Joost van der Sluis het ook: “Het is onterecht dat de grote groep vuurwerkliefhebbers collectief wordt gestraft voor het wangedrag van een kleine groep.”
Handhaven
Daarbij vraagt ook Van der Sluis zich af of zo’n verbod te handhaven is: “Het lijkt mij een illusie dat die kleine groep die zich met oud en nieuw niet kan inhouden, zich nu voorbeeldig gaat gedragen. Maar de politie zegt dat ze dit beter kunnen handhaven. Dat kan ik nu alleen maar hopen…”
Waar de een zich zorgen maakt over handhaving, denkt de ander juist dat een nationaal verbod hierbij kan helpen. CDA’er Frank Visser houdt een slag om de arm, want het is nog niet zeker dat het verbod er komt. “Maar als het komt, dan kan er regionaal samengewerkt worden om het verbod uit te voeren."
PlanZo kijkt bijvoorbeeld ook Bo Verduijn van STIP ertegenaan: “De afgelopen jaren hebben we gepleit voor meer vuurwerkvrije zones in Delft. De handhaving daarvan binnen één gemeente blijft echter lastig; een landelijk verbod maakt dit beter uitvoerbaar.”
En ook de Delftse VVD staat achter een nationaal vuurwerkverbod, maar ziet uitdagingen op het gebeid van handhaving. "Zonder extra inzet tegen illegaal vuurwerk blijft dit vooral een symbolische maatregel", denkt fractievoorzitter Miranda Voogt. Daarom wil zij een 'stevig en haalbaar handhavingsplan' van de politie en de gemeente zien.
Drones
Waar het verbod eerst nog besproken en goedgekeurd moet worden, stellen sommige lokale politici zich al een vuurwerkvrij oud en nieuw voor. “Ik zie (op termijn) ook kansen voor mooie shows met drones”, fantaseert PvdA’er Leon Hombergen.
Ondertussen hoopt Bert van der Woerd van de ChristenUnie dat het verbod al komende jaarwisseling kan gelden. Daarbij wil hij wel dat het voor verenigingen mogelijk wordt om vuurwerkshows te organiseren: “Dit zorgt ervoor dat mensen rekening houden met elkaar, en dat is belangrijk.”