Waarom voetbalt Delft op zaterdag?

Vanaf het begin van seizoen 2022/23 stapten vrijwel alle standaardteams van de Delftse zondagamateurclubs over naar de zaterdag, waarmee men zich bij Vitesse Delft en DVC voegde. Wat was de reden van die gezamenlijke verhuizing, hoe is die tot stand gekomen en hoe wordt het vandaag de dag ervaren ? Wicher Schreuders, die diverse functies bij DHC en de KNVB bekleedde, was nauw betrokken bij deze overstap en vertelt erover.
 
“Van oudsher is er sprake van concurrentiestrijd tussen zondag- en zaterdagclubs. De clubs, die officieel op religieuze gronden al langer op de zaterdag speelden, overheersten commercieel gezien steeds meer de zondagclubs. Ze trokken meer sponsoren, er kwam meer publiek en er was meer media-aandacht. Kortom, de zaterdag had meer aantrekkingskracht, waardoor de betere spelers in die competities terecht kwamen. Voor hen speelde niet alleen het sportieve, maar ook het financiële plaatje hierbij een rol.”

 

Voetbalpiramide
"Als een zondagclub in vroeger tijden naar de zaterdag wilde overstappen, was het gedwongen om daar helemaal onderaan de voetbalpiramide te beginnen (in de 4e klasse) om zich vervolgens omhoog te werken", vertelt Schreuders. “En dat was natuurlijk voor geen enkele club leuk. Een sterke zondagclub moest dan beginnen in de 4e klasse, die eigenlijk beneden hun niveau was. En voor de zaterdagclubs die al in die klasse zaten, was de kans op een kampioenschap daardoor vrijwel 0 geworden. En een seizoen later schoof de volgende overstappende club aan…”

 

Na jarenlang overleg werd enige jaren geleden in het Zeister bos uiteindelijk besloten,dat clubs horizontaal konden overstappen van de ene naar de andere speeldag. Wicher Schreuders was toen als Ledenraadslid ook bij dat overleg betrokken. “Clubs die dat willen, moeten dat wel ruim van tevoren aanvragen bij de KNVB en dan is er voorlopig geen weg terug meer. Pas na 3 jaar zou je desgewenst weer de omgekeerde weg kunnen bewandelen.”

 

DHC
Bij DHC besloot men in het vroege najaar van 2021 na intern overleg, waarin ook de technische staf en de spelers een belangrijke stem hadden, tot de overstap over te gaan. Wat waren hierbij de belangrijkste afwegingen ? “De verwachting was dat de zaterdag op zowel spelers als toeschouwers een grote positieve invloed zou hebben. Er zijn op de zondag tegenwoordig zo veel andere recreatiemogelijkheden. Bovendien is er dan veel concurrentie van andere sport. Denk alleen maar aan de eredivisiewedstrijden die men juist op zondagmiddag live op tv krijgt. Verder zijn al jarenlang veel winkels open op zondag en wordt deze dag steeds meer als een echte gezinsdag beschouwd.”

 

Van belang was dat DHC niet als enige club zou overstappen, maar dat zoveel mogelijk clubs uit de regio zouden mee verhuizen. “DHC speelde op dat moment nog in de zondag-1e klasse, met daarin toen 5 clubs uit Brabant. We eindigden dat seizoen als 3e, dus bleven sowieso eersteklasser. Als we op zondag waren blijven spelen, dan hadden we in het seizoen 2022/23 met alleen nog maar clubs uit Brabant, Limburg of Gelderland gespeeld. Dat liet de KNVB ons bij navraag al weten. Bij een gelijktijdige overstap van op een gelijk niveau spelende regioclubs hou je zoveel mogelijk je (streek-)derby’s in stand, wat voor zowel toeschouwers als clubs natuurlijk de kersen op de taart zijn. Maar ook dan blijf je afhankelijk van de indeling door de KNVB.”

 

Veldbezetting
Hoewel er bij een enkele vereniging uit Deft en omgeving nog enige aarzeling was, werd na enig informeel overleg tussen de op gelijk niveau spelende clubs uit de regio toch besloten m.i.v. seizoen 22/23 de overstap te wagen. Heeft het, nu we anderhalf seizoen verder zijn, gebracht wat de clubs ervan verwacht hadden ? “Als ik voor DHC spreek, vallen de toeschouwersaantallen toch tegen op de zaterdag. Dat heeft natuurlijk deels te maken met het slechte seizoen van DHC vorig jaar, in het huidige seizoen is het wel iets beter. Maar ik constateer - vorig en dit seizoen - ook als we buitenshuis spelen een tegenvallend aantal bezoekers. Zal toch een algemene tendens zijn. Minder toeschouwers betekent ook minder omzet, maar het positieve is dat we veel minder buskosten hebben, aangezien we nu veel wedstrijden in de regio spelen in plaats van in Brabant of nog verder weg en we dus met eigen vervoer kunnen. Wel komt de veldbezetting op de zaterdag, als de jeugd ook in actie komt, in het gedrang. Er komen door een toenemend aantal seniorenteams op die dag wedstrijden bij van 90 minuten en dat is op die slechts twee velden van ons passen en meten.”

 

Auteur: Fonz Olsthoorn