‘Waterbaas’ worden in Delft, zo doe je dat

Schoon en voldoende water is belangrijk, dus is het goed als steeds meer mensen waterbaas worden, stelt het Hoogheemraadschap van Delfland. De organisatie voert daarom campagne.

Iedereen kan in principe waterbaas worden. Dit begint al binnenshuis. Op de website van waterschap Delfland staat bijvoorbeeld dat er geen frituurvet of medicijnen door de wc gespoeld moeten worden. Ook veel producten die men dagelijks gebruikt bevatten schadelijke stoffen. Veel shampoos en tandpasta bevatten bijvoorbeeld kleine stukjes plastic. Er zijn alternatieve shampoos te vinden die geen plastic bevatten.
Verder kan regenwater opgevangen worden met een geveltuintje, balkonplantjes of een regenton.

Pas op wat je in de sloot gooit
Regelmatig gooien mensen hun aquariumplanten in de sloot. Dit kan erg schadelijk zijn voor het water. Volgens het hoogheemraadschap komen veel aquariumplanten niet in Nederlandse wateren voor, waardoor ze andere plantensoorten verdringen, de doorstroming belemmeren en kunnen zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water. Er wordt geadviseerd om aquariumplanten in de GFT-bak te gooien.

Daarnaast waarschuwt Hoogheemraadschap van Delfland dat er geen brood aan eendjes gevoerd moet worden. Niet alleen is dit voor de eendjes slecht, ze krijgen op deze manier te weinig voedingsstoffen binnen, ook voor de waterkwaliteit is dit niet optimaal. Brood zorgt ervoor dat het water voedselrijker wordt, wat slechte organismen zoals blauwalg aantrekt.

Waterbazencheck
Bent u al een waterbaas? Op de website van de waterschappen staat een heuse Waterbazencheck. Zo kunt u erachter komen in hoeverre u al een waterbaas bent.