Waterschap presenteert begroting 2025: ‘Waterkwaliteit moet beter’

Waterschapsbelastingen gaan omhoog. Het Hoogheemraadschap wil namelijk ‘Investeren in een gezond en veilig Delfland’. De komende jaren wil men ‘extra aandacht’ geven aan het verbeteren van waterkwaliteit en het aanpassen van het gebied aan extremer weer. Ook reserveert Delfland geld om in zijn waterzuiveringen te investeren om te kunnen voldoen aan strengere Europese regels voor stedelijk afvalwater.
Infographic over begroting | Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

De begroting 2025 laat zien wat het hoogheemraadschap komend jaar gaat doen en wat daarvan de kosten zijn. Delfland zegt daarbij te streven naar een ‘waterpas’ balans tussen inkomsten en uitgaven. “Net zoals een waterpas ervoor zorgt dat een oppervlak perfect horizontaal is, maken wij zorgvuldige afwegingen waar we investeren, besparen en optimaliseren. Met deze ‘waterpas’ benadering willen we niet alleen voldoen aan de huidige behoefte, maar ook voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen, zodat we als waterschap stevig en stabiel blijven staan.” vertelt Peter Ouwendijk, hoogheemraad verantwoordelijk voor financiën. Om deze balans te houden, moeten belastingen dus omhoog. Ouwendijk: “We houden nu ook al rekening met grote uitgaven in de nabije toekomst voor de nieuwe waterzuivering in Vlaardingen en investeringen voor strengere Europese richtlijnen om bijvoorbeeld medicijnresten uit het rioolwater te zuiveren. Alles bij elkaar opgeteld zien we een lichte toename van de waterschapsbelasting voor 2025.” De begroting moet 28 november vastgesteld worden.

Hoeveel iemand moet betalen aan waterschapsbelasting is moeilijk te zeggen. Dit hangt namelijk af van factoren, zoals of je een huis huurt of koopt. Ook de WOZ-waarde van je huis speelt mee. Het waterschap heeft wel voorgerekend wat mensen in bepaalde situaties gaan betalen op jaarbasis. Iemand die alleen woont in een huurhuis zal volgens deze berekening 242 euro in rekening gebracht worden. Maar als je eigenaar bent van een koophuis met een WOZ-waarde van 370.000 euro, dan vraagt het waterschap in 2025 maar liefst 556 euro. In 2025 verwacht het waterschap 298,8 miljoen euro aan belastinggeld op te halen. Dat is 11,7 miljoen euro meer dan dit jaar.

Waterkwaliteit moet beter
Waar is dat extra geld voor nodig? “De verbetering van kwaliteit van ons oppervlaktewater die we de afgelopen jaren zagen, zet helaas niet door. Daarom hebben we voor volgend jaar 2,1 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de nodige maatregelen,” zegt Ouwendijk. “In 2025 willen we lozingen van schadelijke stoffen in oppervlaktewater terugdringen. We zetten in op een verbod van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten die niet in het oppervlaktewater thuishoren. Ook zetten we ons extra in om de waternatuur te versterken. Daarnaast gaan we nog meer samenwerken met partners die een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van ons water. Dit betekent bijvoorbeeld het aanpassen van regelgeving om vervuilers naast het opleggen van boetes ook de opruimkosten te laten betalen.”

Tegelijkertijd ziet Delfland dat het watersysteem onder druk komt te staan door klimaatverandering. Ouwendijk: “We weten dat we door verandering van het klimaat vaker hevige regenbuien zullen krijgen. Ons huidige systeem van sloten, vaarten en gemalen is daartegen niet opgewassen. We zien nu al dat stortbuien moeilijk op te vangen zijn in dit sterk versteende gebied. Het hebben van droge voeten is echt geen vanzelfsprekendheid meer. We investeren daarom in onderhoud van bestaande gemalen en bouwen van nieuwe gemalen. En we hebben extra bergingslocaties nodig om regenwater tijdelijk te kunnen vasthouden. Zo kunnen we overlast bij hevige regenbuien proberen te voorkomen of te beperken.”