Waterschap wil meer controle op waterkwaliteit: ‘Grotere pakkans’

De kwaliteit van het water in de verschillende sloten en andere wateren van het waterschap Delfland laat te wensen over. Om hier iets aan te doen heeft het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap besloten dat er meer controles moeten komen. Op deze manier hoopt men meer te kunnen doen tegen de bedrijven die zorgen voor grote overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen.
Kassengebied | Foto: Hoogheemraadschap van Delfland

Met name de kassen in het Westland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland zorgen voor grote watervervuiling. Alhoewel dit bekend is, lukt het vaak niet om grote vervuilers aan te pakken. Waterschapspartij AWP meldt dat er in 2022 en ’23 maar liefst 59 ‘grote’ overschrijdingen waren, waarbij er honderd maal (of meer) zo veel van een stof in het water zit als toegestaan. Slechts één keer kwam het waterschap erachter welk bedrijf er achter zo’n overschrijding zat. Het AWP: “De pakkans is dus laag: 1 op 59, oftewel 1,7%.”

Risicogericht
De meerderheid van het waterschapsbestuur vindt dit niet kunnen. Een motie van AWP, PvdA en Water Natuurlijk die oproept tot meer controles is daarom aangenomen. Dit ondanks dat het college, onder leiding van dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt, hier niet achter staat. Daverveldt zei: “Ik weet niet of vaker meten van de waterkwaliteit wel helpt.”

Het beleid van dijkgraaf en hoogheemraden is om niet meer, maar effectiever te controleren. Deze ‘risicogerichte aanpak’ is erop gericht om juist daar te controleren, waar men weet dat er vaak de fout in wordt gegaan. Volgens het college levert deze werkwijze goede resultaten op. Desondanks geeft het waterschapsbestuur met de aangenomen motie aan dat er toch echt meer controles bij moeten.