Waterschapstarieven kunnen voor huurders met 10 procent stijgen

Er is een grote kans dat huurders komend jaar fors meer moeten betalen aan het waterschap. Daarvoor waarschuwt Ko Heijboer, die namens het AWP in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland zit. Huurders draaien op voor hogere kosten, terwijl bedrijven volgens hem al jaren niets extra’s hoeven te betalen.
Hoogheemraadschapsgebouw in Delft

In een toelichting aan Omroep Delft legt Heijboer uit dat het ingewikkeld is de kostenverdeling zo aan te passen dat ook bedrijven meer mee betalen. De landelijke politiek werkt aan wetgeving die hier meer middelen toe moet bieden. Heijboer: "Maar als de politieke wil om iets te veranderen er niet is…" 

"Neem nu al een voorschot op die nieuwe wetgeving", dat is de aansporing die Heijboer geeft aan zijn collega-bestuursleden. Maar hij ziet dat veel bestuursleden van andere partijen ‘solidair zijn met de bedrijven’. In de laatste verenigde vergadering van het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland diende AWP, samen met PvdA en Water Natuurlijk, een motie in die bedoeld is om de tariefstijging eerlijker te verdelen. In deze motie geven deze partijen aan dat huurders nu veel moeten opdraaien voor stijgende kosten: "We constateren dat de tariefstijging van de Watersysteemheffing voor huurders in 2024 fors hoger is geweest dan voor huiseigenaren: 9,9% tot 11,9% in plaats van 4,5%." Heijboer vertelt dat bedrijven de afgelopen jaren zelfs helemaal geen tariefstijging hadden. 

Wetgeving 
De tarieven waar het hier om gaat zijn onderdeel van de waterschapsbelasting. De zogeheten ‘kostentoedelingsverordening’ verdeelt de kosten voor uitgaven van het waterschap over verschillende groepen. (inwoners, eigenaren van gebouwen, eigenaren van b.v. landbouwgrond, eigenaren van natuurgebieden). Op basis van deze verdeling worden tarieven bepaald die betaald moeten worden. Het percentage dat in HH Delfland door inwoners betaald moet worden is 47 procent. In de motie van AWP, PvdA en Water Natuurlijk werd voorgesteld het percentage voor inwoners te verlagen tot 43 procent en de andere groepen een iets groter deel te geven. Hierdoor zouden meer kosten bij andere groepen dan huurders terechtkomen. 

Het voorstel haalde het echter niet. Heijboer waarschuwt nu: "In 2025 komt er weer 10% extra bij als we nu niet ingrijpen." De AWP’er is hier verbolgen over. Er komt waarschijnlijk wel nieuwe wetgeving die mogelijkheden biedt om een andere verdeling te maken. Hij vreest echter dat er in het huidige bestuur niet het draagvlak is om dit ook te doen.  

Reactie BBB 
Nieske Dijkshoorn, fractievoorzitter van de BBB, is het niet eens met het AWP. In een reactie aan Omroep Delft laat deze vertegenwoordiger van de in het hoogheemraadschap van Delfland grootste partij weten dat het waterschap met hoge kosten zit: "Er is juist toegezegd dat men gaat proberen deze kosten te dekken ‘zonder naar de belastingknop te willen grijpen’. Dijkshoorn vervolgt: "In hoeverre dit gelukt is zullen we later dit jaar zien wanneer de daadwerkelijke conceptbegroting weer voorligt. We zien nu dat de kadernota in lijn is met de inflatiecorrectie en dat alle burgers zoveel mogelijk ontzien worden." 

De bewering dat ‘de huurder aan het kortste eind trekt’ is volgens Dijkshoorn eveneens incorrect. Wel schrijft de BBB’er: "We houden de trend in de gaten over het verloop van meerdere jaren en staan aan de vooravond van een aanpassing van het landelijke waterschapsbelastingstelsel waardoor bedrijven meer zullen gaan betalen."