Westerpop in de problemen, komt gemeenteraad te hulp?

Er gaan geluiden rond dat Westerpop ophoudt te bestaan. De financiële onzekerheid zou te groot zijn om door te kunnen. Hart voor Delft-raadslid Lisette de Jongh-Swemer denkt echter dat het zo ver niet hoeft te komen. Door middel van een zogeheten ‘slechtweergarantie’ van maximaal 100.000 euro van de gemeente denkt zij dat Westerpop gered kan worden.
Westerpop 2019 | Foto: Stichting Westerpop

“Nú kan er nog iets gedaan worden,” zegt De Jongh-Swemer. Ze legt uit dat de begroting voor volgend jaar nog besproken moet worden. “Nu kan er nog geld vrijgemaakt worden.” Nadat de Hart voor Delft’er te horen kreeg dat het gratis festival in zwaar weer verkeert, klom het raadslid in de pen. In een brief aan B&W stelt zij de vraag: “Gaat de gemeente Delft nog een poging wagen om Westerpop te behouden voor Delft, door een slechtweergarantie af te geven, indien het festival verlies draait door de weersomstandigheden, dat zou kunnen oplopen tot 100.000 euro?”

Voor de stad en door de stad
De Jongh-Swemer heeft goede hoop dat ze een groot deel van de rest van de gemeenteraad mee kan krijgen in deze oproep. Ze zegt: “We hebben een jonge raad. Een partij als STIP bijvoorbeeld wil zich ook inzetten voor popcultuur.”

Het raadslid benadrukt hierbij het belang van Westerpop: “Dit is echt een festival voor de stad en door de stad. Hier kunnen mensen samenkomen en dat moeten we dus ook bewaren.”

Nu nog op tijd
Ook zegt De Jongh-Swemer dat de noodkreet van Westerpop nog op tijd komt: "Omdat de begroting nu nog behandeld moet worden, kan er nog geld vrijgemaakt worden." Als we dit bij wijze van spreken in januari te horen kregen, konden we niet veel meer doen.”

Omroep Delft heeft ook contact gezocht met Rene Steiger, het gezicht van Westerpop dat voor zijn inzet onlangs geridderd werd in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.