Wie betaalt er voor watervervuiling?

“Het is niet terecht om tuinders weg te zetten als de enige vervuilers”, zegt Hoogheemraad Peter Ouwendijk (VVD) tegen Omroep Delft. Zo verdedigt hij de keuze van het waterschap om niet meer belasting te gaan heffen bij de Westlandse en Oostlandse tuinderijen. Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij (AWP) reageert: “Wij willen dat het dagelijks bestuur van het waterschap een stevig signaal afgeeft."

In de laatste Verenigde Vergadering van het het waterschap deed het AWP een voorstel om de salarissen van drie nieuwe waterkwaliteitscontroleurs te betalen door middel van een belastingverhoging voor tuinderijen. Dit voorstel werd weggestemd. Ouwendijk, die in het Hoogheemraadschap van Delfland over de portefeuille van financiën gaat, legt uit: “Het is belastingtechnisch niet uitvoerbaar. Het gaat om een relatief kleine groep die je hiermee wil laten betalen. Zelfs als je 100% extra van ze vraagt, wat op zich wettelijk mogelijk is, dekt het de kosten niet.”

Opvallend is dat er tijdens de bewuste vergadering, waarin dit besluit werd genomen een vertegenwoordiger van de glastuinbouw aanwezig was om zich te verzetten tegen het plan van de AWP. Maar Ouwendijk verzekert: “Wij buigen zeker niet voor de tuinders.” Volgens hem “leidt belastingverhoging niet tot schoner water.” Daarnaast zegt hij: “Enkelen doen iets wat niet mag. Wij vinden het dan niet terecht om de hele groep te straffen.”

Signaal
Middendorp is niet verbaasd door Ouwendijks reactie: “Het past bij de VVD om ondernemers niet aan te willen pakken.” Zelf geeft hij aan niet bezig te zijn met ondernemertje pesten: “Het is geen heksenjacht. Tuinders zijn geen slechte mensen. Buiten hun schuld om, betalen zij nu echter wel te weinig.” Middendorp licht toe: "Waterschapsbelasting wordt deels bepaald door de WOZ-waarde van een huis. Er is ooit bepaald dat een kas geen WOZ-waarde heeft. Tuinders betalen daardoor bij lange na niet genoeg.”

Middendorp is het niet eens met Ouwendijks stelling dat het belastingtechnisch ingewikkeld is: “Het is gewoon een kwestie van het bedrag op de factuur verdubbelen.” Dit zou volgens hem een goed signaal zijn naar de tuinderij als sector. Hij erkent nogmaals dat tuinders niet per se kwaad in de zin hebben: “Het is een kwestie van onachtzaamheid en slechte bedrijfsvoering.” Deze onachtzaamheid leidt er echter toe dat: “er meer dan tien soorten landbouwgif in een te hoge mate in het oppervlaktewater zitten.” Middendorp zegt dan ook: “Laat de vervuiler betalen.”