Wij Westafette: "De kracht zit in de samenwerking met bewoners"

Vandaag deel drie van een reeks gesprekken waarin bekende gezichten uit Delft-West hun visie geven op wat er speelt, bereikt is en nog moet gebeuren. Deze serie – de 'Wij Westafette' – geeft een inkijk in de mensen achter het programma. Vandaag Kristel Thieme, initiatiefnemer achter het onlangs geopende Stationshuis.

Kristel Thieme (gehurkt, rechts) bij de opening van het Stationshuis | Foto: New Future Lab
 
Hoewel Kristel Thieme ooit Lucht- en Ruimtevaart studeerde aan de TU Delft, verschoof haar focus al snel naar mensen en hun maatschappelijke impact. Ze stapte over naar Technische Bestuurskunde en Werktuigbouwkunde. Eén master rondde ze af, de rest haalde ze uit de praktijk. 

 

Tijdens haar studie begon Kirstel al met ondernemen: eerst als zzp’er, later richtte ze samen met drie vrienden een bedrijf op. “We moesten een businessplan schrijven voor een vak, dus dachten we: dan doen we het ook écht.” Daar legde ze het fundament voor haar ondernemerschap. Na haar studie begon ze met New Future Lab, een broedplaats voor sociaal ondernemerschap. 

 

Weten wat er speelt
Een concreet voorbeeld van Kristel haar werk is het WIJcafé in Poptahof: een plek waar bewoners samenkomen en ideeën delen. Kristel wil dat wijkprojecten uit zichzelf ontstaan. “Geen figuur van buiten, die komt vertellen hoe het moet. Nee, we doen het samen. Gewoon hier in de wijk.” Zelf woont Kristel om deze reden ook bewust in Buitenhof. “Als ik meebouw aan verandering, wil ik weten wat er speelt.”  

 

Sterk gemeenschapsgevoel
“Gewoon doen! Met de mensen om wie het gaat” is dan ook Kristel haar motto. Ze ziet dagelijks hoe sterk het gemeenschapsgevoel in de wijk is. “Mensen willen meedoen maar dan moet je ze wel de ruimte en het vertrouwen geven.” Tegelijkertijd blijft het een zoektocht, want hoe maak je sociaal ondernemerschap duurzaam en hoe zorg je voor voldoende structuur? “Van idealen alleen kun je geen rekeningen betalen. Het moet ook economisch kloppen.” 

 

Kristel pleit voor het benutten van lokaal talent: “Waarom altijd naar grote partijen? In de wijk zitten zóveel mensen met vaardigheden. Als we hen serieus nemen, houden we geld én kansen in de buurt.”  

 

Buurtschuur en verbinding
Een recent voorbeeld van een lokaal initiatief is het Stationshuis. Een plek voor ontmoeting en ondernemerschap in de wijk Voorhof, direct naast station Delft Campus. “Een plek van en voor de buurt,” zegt Kristel trots. Met een café dat de prijzen bewust laag houdt, een buurtschuur met gedeeld gereedschap en het ondernemersprogramma Delft Boost Lab voor lokale ondernemers. 

 

Positief-kritisch
Over het programma Wij West is Kristel positief-kritisch. “Voor mij zit de kracht in het samenwerken met bewoners. Echt luisteren. Het gaat erom dat mensen voelen: mijn ideeën en de wijk doen ertoe.” Tegelijk snapt ze dat er aandacht nodig is om formele partners te verbinden. “Maar we moeten ons focussen op de mensen om wie het gaat. Daarvan leren we.” 

 

Tenslotte de vraag: wie komt er in de volgende Westafette? “Fatima Polat," aldus Kristel. Polat is lid van de Alliantieraad Delft-West en een grote inspiratiebron voor haar. "Zij zet ook de bewoners op één. Kritisch en verbindend. Wrijving maakt glans, toch?” 

 

Wie is jouw Westafetter? Heb jij een buur, vrijwilliger of professional die dit verhaal verder kan vertellen? Laat het ons weten: Youp.Soulman@OmroepDelft.nl