Wij Westafette: Twee jaar Wij West – de trein is op stoom

"Ik stap in een TGV," zei Carmen Sjardijn twee jaar geleden toen ze gevraagd werd als programmadirecteur voor het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) in Delft-West. "De Wij West trein reed al, maar ik mocht zorgen voor extra voortvarendheid en het aanhaken van extra wijkwagonnetjes."

Carmen Sjardijn en Monique te Selle | Foto: Youp Soulman
 
Vandaag trappen we af met een reeks gesprekken waarin bekende gezichten uit Delft-West hun visie geven op wat er speelt, bereikt is en nog moet gebeuren. Deze serie – de 'Wij Westafette' – geeft een inkijk in de mensen achter het programma. De start is met Carmen Sjardijn en Monique te Selle van programmabureau Wij West. Vandaag kijken we met hen terug op de eerste twee jaar. Wat is er bereikt en wat is er geleerd. 

 

Omroep Delft vraagt zich af of de vaart er nog steeds in zit en welke nieuwe projecten er inmiddels aangehaakt zijn in de Wij West wijken Buitenhof, Voorhof en Tanthof-West. Daarom ging Omroep Delft in gesprek met Carmen Sjardijn en Monique te Selle. 

 

Op 1 april 2023 begon Carmen als programmadirecteur van het initiatief 'Wij West'. Samen met Monique van het Programmabureau, werkt zij aan een missie van lange adem: het verbeteren van leefbaarheid, veiligheid en kansen in Delft-West – de wijken Buitenhof, Voorhof en Tanthof-West. Een opgave die twintig jaar omspant. 

 

Wie zijn de motor achter Wij West?  
De Alliantieraad en het Programmabureau vormen het hart van 'Wij West'. De Alliantieraad bewaakt de grote lijn, het Programmabureau zorgt voor agendering en verbinding van bewoners, partners, instellingen en bedrijven voor de uitvoering. 

 

De Alliantieraad bestaat uit vertegenwoordigers van woningcorporaties, onderwijs, het sociaal domein, bewonersorganisaties, de gemeente en het rijk. Denk aan namen als Zakaria El-Khetabi (wonen), Robert Lock (onderwijs), Lisa Kuiken (community building), wethouder Karin Schrederhof en burgemeester Marja van Bijsterveldt – de huidige voorzitter. De raad is voortdurend in ontwikkeling. Op dit moment draaien er bijvoorbeeld 2 nieuwe leden mee die willen gaan toetreden als vertegenwoordiger van respectievelijk ondernemers en jongeren. 

 

Het Programmabureau, met Carmen aan het roer, zorgt voor de coördinatie van projecten, samenwerking met partners en bewonersbetrokkenheid. Monique vult aan: "Wij zorgen ervoor dat ideeën van bewoners en professionals ook echt landen in de wijk." 

 

Wat is er bereikt?  
"Als je kijkt naar armoede, de staat van woningen, gezondheid en werkloosheid," zegt Carmen, "dan weten we dat deze wijken extra aandacht nodig hebben. Maar: bewoners voorop. Dat is ons uitgangspunt." 

 

Projecten waar bewoners samenkomen om talenten te ontwikkelen, zijn dankzij 'Wij West' in een stroomversnelling geraakt. De Rijke Leerdag op scholen en de gezamenlijke moestuinen zijn versneld tot bloei gekomen. Het zijn geen nieuwe ideeën, maar krijgen nu extra steun, legitimatie en zichtbaarheid. 

 

Een ander voorbeeld: de Buurtfabriek in Buitenhof, waar onder meer Rode Feniks en Kopie Koffie samenwerken, groeit uit tot een leefstijlcentrum. "Dat idee leefde al langer," zegt Carmen. "Maar nu kunnen we echt bouwen." 

 

Wat hebben we geleerd?  
Niet iedereen ziet of voelt de effecten van 'Wij West' even sterk. Carmen: "Daarom zijn huis-aan-huis bezoeken, zoals recent in Poptahof, zo belangrijk. Dan hoor je waar mensen echt mee zitten." 

 

Monique: "Bewoners willen hun vragen kunnen stellen in een omgeving die vertrouwd voelt. Geen stadskantoor, maar een plek in de wijk. Laagdrempelig, voor en door bewoners." 

 

Soms moet het ook gewoon gaan over de prullenbak op de juiste plek. Korte én lange termijn, benadrukken Carmen en Monique, moeten hand in hand gaan. 

 

Volgende week richten we de blik met Carmen en Monique op de toekomst. Heb je een suggestie voor een volgende Westafetter? Laat het vooral weten via Youp.Soulman@OmroepDelft.nl.