Wij Westafette: "Wij West is een programma van de lange adem"
Vandaag deel twee van een reeks gesprekken waarin bekende gezichten uit Delft-West hun visie geven op wat er speelt, bereikt is en nog moet gebeuren. Deze serie – de 'Wij Westafette' – geeft een inkijk in de mensen achter het programma. Vorige week was de start met Carmen Sjardijn en Monique te Selle van programmabureau Wij West waarin werd teruggeblikt op de eerste twee jaar Wij West. Vandaag kijken we met hen vooruit: Wat brengt de toekomst?
Om maar met de deur in huis te vallen. Wat brengt de toekomst van Wij West?
"Wij West is een programma van de lange adem," zegt Carmen. "Jeugd is misschien wel het belangrijkste thema. Want als je nu investeert in jongeren, zie je daar over tien, twintig jaar de vruchten van."
Monique vult aan: "Wat we hier leren, moet ook bruikbaar zijn voor andere wijken. We kijken niet alleen naar Delft-West, maar ook naar hoe dit model elders kan werken."
Is er wel een 'wij' in Delft-West?
"Dat hangt ervan af hoe je 'Wij West' gebruikt," zegt Monique. "Als het een positief stempel is, ja, dan voelen mensen zich aangesproken. Maar als je het gebruikt ter aanduiding van een gebied of het problematiseert, dan werkt het juist averechts.
"‘Wij’ gaat over de gezamenlijke inspanning, dat bewoners en partners samen optrekken en ieder zich eigenaar voelt en met anderen naar oplossingen wil zoeken."
Carmen: "Je kunt Tanthof West echt niet vergelijken met de Multatulibuurt. En zelfs binnen één wijk zijn de verschillen groot."
Monique: "Elke buurt verdient zijn eigen verhaal."
Eigenlijk gaat het om verschillende werelden die elkaar ontmoeten?
Monique: "Inderdaad, precies dat én bewustwording, het gaat twee kanten op. We praten hier vaak over 'bubbels'. Iedereen leeft in zijn eigen bubbel en daar moet je soms bewust uit stappen. Maar dat is de verbinding waar we aan werken."
"Onze burgemeester is voorzitter van de Alliantieraad," zegt Monique. "Zij spreekt over gemeenschapszin. Over het benutten van de kracht van gemeenschappen. Daar hoort bij dat mensen zich thuis voelen in hun wijk en dat ze zelf ontdekken hoe ze dat samen willen invullen."
“Een plek om elkaar te ontmoeten is daarbij essentieel,” vult Carmen aan "Denk aan de Buurtfabriek, de nieuwe inloop voor jongeren bij De Vleugel of de studieplekken voor jongeren bij DOK Voorhof. Het is niet per sé iets nieuws – vroeger hadden we ook buurthuizen. Maar je hebt soms wel iets nieuws nodig om nieuwe energie te creëren."
"We doen hier niet alleen maar nieuwe dingen," besluit Monique. "We kijken vooral naar hoe mensen sámen willen leven. Jong en oud, wit en van kleur, arm en rijk – iedereen kijkt op zijn eigen manier naar de wereld. Maar uiteindelijk gebeurt het echte werk in het kleine."
Wie willen jullie aandragen voor het volgende Wij Westafette artikel?
Beiden: “Naar aanleiding van de feestelijke opening van het Stationshuis in Delft-West deze week vinden wij het passend als het volgende interview met Kristel Thieme is. Zij is initiatiefnemer van het Stationshuis én oprichter van het New Future Lab. Een echte toekomstmaker – die woorden zeggen genoeg, toch?”
Volgende keer in de Wij Westafette: Kristel Thieme, initiatiefnemer van het Stationshuis en oprichter van het New Future Lab.
Wie is jouw Westafetter? Heb jij een buur, vrijwilliger of professional die dit verhaal verder kan vertellen? Laat het ons weten: Youp.Soulman@OmroepDelft.nl