Windmolens zo ver mogelijk uit het zicht: TU Delft doet onderzoek naar hoe dat kan

Wie een dagje naar het strand in Scheveningen gaat, heeft geen zin om tegen windmolens aan te kijken. Dat geldt al helemaal voor de mensen die aan de kust wonen. Om onder meer die ‘horizonvervuiling’ te voorkomen, wordt de wens steeds groter om de hoge palen ver van de kustlijn te plaatsen. Maar het plaatsen van windturbines is normaal gesproken al een behoorlijk zware en dure klus, en midden op zee is het al helemaal moeilijk. Daarom doet de TU Delft onderzoek naar hoe je de turbines al drijvend het beste kunt installeren. 

Terwijl de hoge golven en de harde wind de installatie bijna onmogelijk maken, ging een team van Delftse onderzoekers de uitdaging op zee aan. Zij betraden het grootste kraanschip ter wereld: de Sleipnir van Heerema. Dit schip is 220 meter lang, 102 meter breed en kan 20.000 ton liften.

‘’Met dit onderzoek hebben we onderzocht hoe je een windturbine kunt installeren vanuit een drijvend platform. Met dit idee konden we gebruikmaken van oude olie- en gasschepen. In de toekomst hopen we hiermee installatietechniek een kostenbesparing van 25-50% te realiseren, zegt Jan-Willem van Wingerden, hoogleraar Wind Turbine & Wind Farm Control, tegen Omroep Delft. 

Drijvend experiment
Naast de kostenbesparing wilde het team met de verzamelde gegevens nieuwe methodes ontwikkelen om de bewegingen die worden veroorzaakt door golven en wind te verminderen tijdens de installatie. Het uiteindelijke doel is om een drijvend kraanvaartuig te ontwerpen dat in staat is om het drijvend installeren van een windturbine veiliger en efficiënter te maken dan ooit tevoren.

De windturbine was geplaatst in het Prinses Amalia windpark (ter hoogte van IJmuiden), en is inmiddels ook alweer uit zee gehaald. ‘’Er moest gecheckt worden of de windturbine uit zee kon worden gehaald. Dit is op dezelfde dag nog gebeurd. Dit experiment is gelukt. Uit de data kunnen we in de toekomst het plaatsen van windturbines nog sneller laten gaan,’’ zegt van Wingerden.


‘’Het is fantastisch om de windturbines naar een hoger level te tillen, zodat we meer wind en energie uit de turbines kunnen halen. We leggen het systeem op wat het systeem moet doen, en dat doet hij dan ook. Daarnaast is het fijn dat we iets voor het klimaat kunnen betekenen,’’ zegt Jan-Willem.

Toekomst
Het idee van Heerema en DOT is om de nieuwe techniek in te zetten binnen nieuw te bouwen windparken. Daarnaast zijn van Wingerden en zijn collega’s al druk bezig met de voorbereiding van een ander experiment dat gaat plaatsvinden binnen het nieuw te bouwen ‘Hollandse Kust’ (noord) windpark. ‘’In 2025 gaan we hier een nieuwe strategie testen om meer energie uit een windpark te halen. In dit park zullen 69 windmolens komen te staan met een diameter van 200 meter, dit zijn bijna de grootste windmolens ter wereld.’’

Fotograaf: Foto: rvo.nl