Wintertijd betekent: een uur langer slapen, maar drukker op de weg

Hoewel we nog genieten van een milde herfst, gaat in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober de wintertijd weer in. Dit betekent dat we de klok om 3 uur ’s nachts een uur terugzetten naar 2 uur. Voor velen betekent dit een extra uur slaap, maar weggebruikers moeten maandag en dinsdag rekening houden met extra drukte op de weg. Door het eerder invallen van de duisternis kan de avondspits chaotischer verlopen, wat vaak resulteert in langere files.

Drukkere spits door eerdere schemering

Het jaarlijkse terugzetten van de klok vraagt om aanpassing van weggebruikers, die zich plots geconfronteerd zien met kortere dagen en langere schemering tijdens de spitsuren. Volgens verkeersdeskundigen zorgen deze omstandigheden voor langere files in de dagen direct na de tijdsverandering. Elk jaar moeten weggebruikers opnieuw wennen aan het vroegere invallen van de avond, wat de spits de eerste dagen stroever kan doen verlopen.

Wat is beter winter- of zomertijd

Hoewel de wintertijd velen een extra uur slaap oplevert, roept het ingaan van de zomertijd vaker discussie op vanwege de verstoring van het bioritme, ook wel ‘sociale jetlag’ genoemd. Wetenschappers waarschuwen dat vooral het uitblijven van voldoende ochtendlicht bij een permanente zomertijd een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Een gebrek aan ochtendzon wordt in verband gebracht met winterdepressies, slaapproblemen en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Pleidooi voor GMT-tijdzone

Gezien de geografische ligging van Nederland in dezelfde tijdszone als Londen, pleiten veel deskundigen voor het aannemen van de Greenwich Mean Time (GMT). Dit zou beter aansluiten bij het natuurlijke dag- en nachtritme van het land en mogelijk bijdragen aan een gezonder ritme voor de bevolking. Vooralsnog blijft Nederland echter afwisselen tussen zomer- en wintertijd, met de bijbehorende voor- en nadelen.

De komende dagen blijft het dus niet alleen vroeger donker, maar ook drukker op de wegen. Weggebruikers wordt aangeraden hun reis goed te plannen en rekening te houden met langere reistijden.