Woonruimte voor 55-plussers: ‘In Delft komt een knarrenhof’

“Een ‘go’ of ‘no go’ verwacht ik rond de jaarwisseling.” Dat zegt Peter de Jong. Hij is lid van een initiatiefgroep voor een ‘knarrenhof’ in Delft. Een knarrenhof is een woonvorm waarin ouderen (vanaf 55) in huizen wonen rond een hof. Centraal in dit hof is er een gedeelde ruimte, waar bewoners met elkaar in contact kunnen komen. Bijzonder aan deze woonvorm is dat er wordt afgesproken dat de bewoners elkaar helpen waar nodig. In samenwerking met de zevenkoppige initiatiefgroep doet de gemeente Delft onderzoek naar mogelijkheden voor een knarrenhof in ‘de kop van Buitenhof’.
Impressie van een Knarrenhof dat in Gouda komt | Bron: initiatiefgroep Knarrenhof in Delft

Interesse is er in overvloed voor zo’n knarrenhof. Bij de landelijke Stichting Knarrenhof zijn volgens De Jong ongeveer 250 inschrijvingen om in Delft zo te gaan wonen. Volgens de initiatiefnemers draagt deze woonvorm dan ook bij aan het tegengaan van verschillende maatschappelijke problemen. Zo komen er wellicht meer eengezinswoningen vrij, doordat ouderen een goede woning hebben om naar door te stromen. Ook zou deze vorm zorgen voor minder druk op (mantel)zorg, omdat bewoners naar elkaar omkijken. Volgens De Jong is er dan ook enthousiasme binnen de gemeente om hier mee aan de slag te gaan. Hij vertelt hierbij zelfs dat wethouders hem al gezegd hebben: “Er komt een Knarrenhof in Delft.”

Mogelijkheden
Waar komt dat knarrenhof dan? Als het aan de initiatiefgroep van De Jong ligt, dan zou het in ‘de kop van Buitenhof’ kunnen komen. Dit is een stuk Delft dat onder meer bestaat uit de Juniusbuurt, waar de gemeente een grote herinrichting plant. In het masterplan staat dat de gemeente volop hoven wil in deze omgeving. “Daar zien wij dan ook mogelijkheden voor één of meerdere knarrenhoven,” zegt De Jong. Of dat er ook komt, dat moet nog blijken. De Jong verwacht een beslissing rond de jaarwisseling. Daarna zal het ook nog jaren duren voordat er daadwerkelijk een knarrenhof staat. De Jong vertelt dan ook dat er nu nog niet veel gezegd kan worden over een precies tijdpad. 

Ondanks het enthousiasme in de gemeente is er ook een punt van angst voor de initiatiefnemers. De gemeente wil graag kijken naar mogelijkheden voor hoven met gestapelde woningen die plaats bieden aan honderd of meer huizen. Dit zou wellicht wat veel kunnen zijn, met het sociale aspect van het naar elkaar omkijken in het achterhoofd.

Betaalbaar
Door het land heen staan nu twaalf knarrenhofjes. Geen daarvan bevindt zich in de regio Haaglanden. De Jong wil mensen aansporen zich in te schrijven voor een woning in Delft via de landelijke stichting. “Met meer inschrijvingen kunnen we naar de politiek laten zien dat er veel vraag is.” Daarbij vertelt hij dat de landelijke organisatie achter Knarrenhoven de eventuele huizen zal beheren: “Die doen dat zonder winstoogmerk.” Het is dan ook de bedoeling dat de huizen (zowel huur als koop) betaalbaar zullen zijn.