Zo zit het met de kosten voor gebruikers van het warmtenet in Delft

'Warmtenetten horen in publieke handen, net als het riool en de waterleiding' pleit GroenLinks-PvdA Zuid-Holland. Delft is momenteel druk bezig met het aanleggen van een warmtenet en geeft aan deze collectiviteit toe te passen. Hoe gaat het kostenplaatje voor de bewoners waarvan hun huizen worden aangesloten op het warmtenet eruitzien?
Gezicht op Voorhof en omgeving | Foto: Willem de Bie

Zesduizend huurwoningen in Voorhof, Buitenhof en een deel van de TU Campus worden aangesloten op het warmtenet. Dit gebeurt tussen 2025 en 2027. Het gaat hier om woongebouwen van DUWO, Stedelink, Vidomes en Woonbron met een collectieve gasverwarmingsketel. Op het terrein van de TU Delft komt een geothermiebron waarvandaan het warme water wordt opgepompt. 

Publiek warmtenet 
GroenLinks-PvdA Zuid-Holland wil dat de overheid nieuwe warmtenetten in publieke handen brengt. De partij is van mening dat veel huishoudens onnodig hoge tarieven betalen voor warmtenetten, terwijl commerciële partijen winst maken. "We laten mensen toch ook niet zelf opdraaien voor de aanleg van het elektriciteitsnet of het riool? Waarom accepteren we dan wél dat warmtenetten worden gebruikt als verdienmodel? Dat is niet eerlijk en moet anders," aldus Statenlid Camille de Luca Schwartz van GroenLinks-PvdA Zuid-Holland. 
 
Gelijk aan oude prijzen 
In Delft wordt hier al gehoor aan gegeven. Er wordt gewerkt aan een publiek warmtenet. "Om niet geheel aan private partijen overgeleverd te worden hebben we in Delft al vanaf het begin gekozen om het warmtenet te ontwikkelen met NetVerder, een dochter van Stedin, een overheidsbedrijf", laat een woordvoerder van de Gemeente Delft weten. De warmte zal worden geleverd door InWarmte, een private partij, maar de gemeente laat weten dat de tarieven voor het warmtenet gelijk zullen blijven aan de oude prijzen van aardgas op het moment van overstappen. Daarbij is ook afgesproken in stappen over te gaan op een tarievensysteem dat minder gevoelig is voor de schommelingen van de aardgasprijs. 
 
Wetsvoorstel 
Nadat de zesduizend huurwoningen zijn aangesloten op het warmtenet worden vanaf 2027 ook particuliere woningen en bedrijfspanden overgezet. Hiervoor is nog geen tariefsysteem ontwikkeld. "De partijen die te zijner tijd het tariefsysteem ontwikkelen zijn gehouden aan de Wet Collectieve Warmte. In het wetsvoorstel daarvoor wordt een kostengebaseerd tariefsysteem voorgesteld", aldus de woordvoerder. De Wet Collectieve Warmte is een wetsvoorstel waarin de prijs van het warmtenet wordt losgekoppeld van de gasprijs. Hierbij is ook het idee dat de warmtebedrijven voor meer dan vijftig procent in handen van de overheid komen. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door Eerste en Tweede kamer. 

Uiteindelijk vijftienduizend huishoudens op warmtenet 
De verwachting is dat de eerste huurwoningen in het najaar van 2025 aangesloten worden en dat eind 2026 alle zesduizend huurwoningen gebruikmaken van de nieuwe warmtebron. Het warmtenet heeft de capaciteit om uiteindelijk vijftienduizend huishoudens en bedrijven in Delft van warmte te voorzien. Het warmtenet is een alternatief voor aardgas. Hiermee wordt restwarmte van de industrie of aardwarmte gebruikt om huizen op te warmen. Warmtenetten zijn vooral in de steden te vinden, omdat de huizen hier dicht op elkaar staan en het warme water daardoor niet te ver gepompt hoeft te worden. Een andere benaming voor het warmtenet is daarom ook stadswarmte.