Zomer in Delft: Waar kan je zwemmen en aanvraag paspoort tijdelijk niet mogelijk voor reis naar buitenland

Foto: Steven Lek

Vanaf donderdag 29 juli 12:00 uur tot en met maandag 2 augustus kun je tijdelijk geen identiteitskaart aanvragen bij de gemeente Delft. De oorzaak hiervoor is de introductie van een nieuw model identiteitskaart.

Dit nieuwe model wordt op maandag 2 augustus geïntroduceerd en voldoet aan de Europese eisen en toezeggingen die in de Tweede Kamer zijn gedaan. Vanaf 29 juli tot en met 2 augustus is hierdoor geen aanvraag maar ook géén spoedaanvraag voor een paspoort of identiteitskaart mogelijk.

Heb je dit al gelezen? Delft is goed op weg met NK-Tegelwippen >

Zwemmen in Delft

Verder waarschuwt de gemeente bezoekers van de natuur- en waterrecreatiegebieden om zich aan de coronaregels te houden, geen overlast te veroorzaken en alleen te zwemmen waar en wanneer dit is toegestaan.

Door de stijgende temperaturen gaan steeds meer mensen naar buiten gaan, maar dit mag geen overlast veroorzaken voor buurtbewoners. Het bestuur heeft al meerdere klachten over herrie en rommel ontvangen.

Alhoewel de gemeente het begrijpelijk vindt dat mensen met eten en muziek naar buiten gaan, benadrukt het bestuur ook dat je rekening met elkaar moet houden: ‘’Geniet van Delft, maar houd rekening met elkaar. Dan kan iedereen lekker naar buiten.’’

Ook interessant: Wedstrijd YourMic creëert kansen voor jonge artiesten, Delftse rapper op tweede plek >

Zolang er geen blauwalg is, is de plas in het Delftse Hout een veilige plek om het water op te zoeken. Maar de Schie is dat niet. De Schie is een vaarweg zonder ruimte om te zwemmen, daarom is het ook verboden om in de Schie te zwemmen.

Boetes

Dit verbod geldt overal bij de Schie, dus ook aan de Oostsingel, het Oostplantsoen en het Proosdijpad. Voor meer informatie en meldingen over gevaarlijke situaties kun je contact opnemen met de provincie Zuid-Holland door te bellen naar 070-4416622 of te mailen naar zuidholland@pzh.nl.

Op andere plekken waar wel in open water gezwommen mag worden is het ook belangrijk om oplettend te zijn. Zeker in water waar gevaren wordt, want voor een binnenvaartschipper is het nauwelijks zichtbaar dat er mensen aan het zwemmen zijn.

Daarnaast kan zo’n schipper niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Ook kunnen deze schepen een verraderlijke onderstroom veroorzaken waardoor iemand onder het schip gezogen kan worden. Hierdoor geldt er een verbod om te zwemmen in de vaargeul van rivieren en kanalen.

Lees ook: Directeur Green Village TU Delft: 'Aanpak overstromingen in Limburg had beter gekund' >

Maar ook in de buurt van wachtplaatsen, afmeerplekken van schepen, bij een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in de route van een veerpont, in en rond een haven, in snelvaargebieden en op andere plekken die als verboden gebied gelden, is het verboden om te zwemmen.

Wie dit wel doet riskeert flinke boetes. Bijvoorbeeld het van een brug afspringen levert een boete op van 150 euro.